Plantažeri i destilerije žele cijenu smilja zaštititi na razini od 2,5 KM

02.03.2017. 14:14 / Izvor: Večernji List
Plantažeri i destilerije žele cijenu smilja zaštititi na razini od 2,5 KM

Oni koji se bave proizvodnjom ulja od smilja ističu kako je došlo do sunovrata cijena ovoga proizvoda, tako da ni otkupna cijena ne može biti ista.

Prvi radni sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, u organizaciji Gospodarske komore FBiH, održan je u Mostaru. Svrha radnog sastanka bila je napraviti statističke podatke svih proizvođača smilja, kako već podignutih nasada tako i planiranih plantaža, radi postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

Pokretanje inicijative oko brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštite otkupne cijene svježe mase biljke, bila je glavna točka dnevnog reda. U vezi s tim, ponuđen je model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi svježe mase smilja.

Kako se navodi u priopćenju, prednosti takvog modela suradnje između domaćih destilerija i poljoprivrednih proizvođača su zaštita cijene od 2.50KM za kg svježe mase, a samim time i isplativost plantažne proizvodnje smilja te njezina neupitna budućnost. Predloženim modelom onemogućuje se nekorektne proizvođače da utječu na tržište te se štiti kvaliteta proizvoda koja je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja.

"Predloženim se modelom postiže nužna sinergija između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete i zaštite cijena, te se smanjuje rizik u lancu proizvodnje i osiguravanje dostupnosti otkupa eteričnog ulja po zaštićenoj cijeni tijekom cijele godine", navodi se u priopćenju.

Ipak, već se pojavio otpor prema ovoj ideji. Oni koji se bave proizvodnjom ulja od smilja ističu kako je došlo do sunovrata cijena ovoga proizvoda, tako da ni otkupna cijena ne može biti ista.

"Ljudi moraju shvatiti kako ovdje više nije problem kakva će biti otkupna cijena zelene mase, nego kako otvoriti nova tržišta za prodaju ulja od smilja. Ako ne otvorimo nova tržišta, nećemo imati razloga otkupljivati smilje. I tek onda će nastupiti problem", rekli su sugovornici Večernjaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti