Šarović: Još nije postignuta saglasnost o energetskom zakonu

21.03.2017. 08:25 / Izvor: Fena
Šarović: Još nije postignuta saglasnost o energetskom zakonu

Šarović je podsjetio da je BiH bila pod jednom vrstom mjera ili sankcija Energetske zajednice po više osnova i da su te mjere uvedene u Tirani u oktobru 2015.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da još nije postignuta saglasnost unutar zemlje vezano za zakon o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH.

Govoreći o mogućnosti da BiH ponovo budu uvedene sankcije Energetske zajednice zbog toga što nije ispoštovan dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe tog zakona, Šarović je podsjetio da je BiH bila pod jednom vrstom mjera ili sankcija Energetske zajednice po više osnova i da su te mjere uvedene u Tirani u oktobru 2015. godine.

"Uspjeli smo na sljedećem ministarskom samitu u Sarajevu u oktobru 2016.  da te mjere ukinemo, a za tako nešto poslužio nam je sporazum između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva industrije energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH gdje smo se mi ministri dogovorili, odnosno usaglasili da ćemo u jednom razumnom roku, a najdalje do kraja ovog mjeseca usaglasiti preostale odredbe Zakona na nivou BiH koji bi tretirao i električnu energiju i gas", naveo je Šarović.

Donošenje ovog zakona, kako je istakao, omogućava implementaciju trećeg energetskog paketa i trajno skida sankcije BiH, odnosno daje mogućnost zemlji da koristi fondove koji se odnose na energetiku.

Šarović je dodao da su u tom smislu održali u nekoliko mjeseci najmanje četiri ministarske konferencije i najmanje toliko sastanaka na ekspertnom nivou, dodajući da su usaglasili taj zakon sa 99,9 posto, te da je ostalo nekoliko određenih detalja koji suštinski nisu bitni.

Među ostalim Šarović je kazao da su iz nadležnog ministarstva Republike Srpske naveli da je riječ o složenom pitanju s kojim se mora usaglasiti Vlada RS-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti