Rješenje problema nezakonitog građenja javnih telekomunikacionih mreža

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rješenje problema nezakonitog građenja javnih telekomunikacionih mreža

Usljed nepostojanja regulativnog okvira za dijeljenje postojeće infrastrukture, pasivizirani su trenutno dostupni resursi u Bosni i Hercegovini.

24.03.2017. 08:36 / Izvor: Fena

Usljed nepostojanja regulativnog okvira za dijeljenje postojeće infrastrukture, pasivizirani su trenutno dostupni resursi u Bosni i Hercegovini.

Ovo je zaključeno na konsultativnom sastanaku koji je održan u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) u vezi s rješavanjem problema nezakonitog građenja javnih telekomunikacionih mreža. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Kao je iz RAK-a saopćeno, sastanak je održan da bi se identificirale kratkoročne i dugoročne mjere kako bi operatori obavljali djelatnosti na zakonit način, te da im se omogući pravedna konkurencija na tržištu telekomunikacija.

Generalni direktor RAK-a Predrag Kovač istakao je da će RAK, u okvirima svoje nadležnosti, a prije svega na osnovu člana 5. stav 2. Zakona o komunikacijama, raditi na donošenju detaljnije regulative koja se tiče rada telekomunikacionih mreža.

"Međutim, pošto značajan dio regulative iz oblasti gradnje nije u nadležnosti RAK-a, potrebna je neposredna saradnja svih organa, kako bi se usaglasili principi i osnovne mjere koje svi nivoi vlasti moraju provesti, da bi se stanje u ovoj oblasti uredilo. U suprotnom, RAK ne može preuzeti odgovornost za posljedice koje će proisteći iz trenutnog stanja", naglasio je Kovač.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti