Investitori i turisti iz Indije iskazuju interes za BiH

25.03.2017. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Investitori i turisti iz Indije iskazuju interes za BiH

S obzirom na djelatnost kojom se bavi i konkurentnost drvnog sektora u BiH, indijski privrednik iskazao je interes za uvozom proizvoda iz BiH, i vina.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Indiji Sabit Subašić, u pratnji počasnog konzula BiH za zapadni Bengal, Indija, i jednog od vodećih indijskih privrednika u drvnoj industriji Indije Sanjaya Agarwala razgovarao je s direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem o povećanom interesu indijskih privrednika i turista za BiH.

Agarwal se nalazi na čelu kompanije Century Plyboards Limited India koja se bavi proizvodnjom furnira i laminata i drugih proizvoda od drveta i broji 18.000 zaposlenih.

S obzirom na djelatnost kojom se bavi i konkurentnost drvnog sektora u BiH, indijski privrednik iskazao je interes za uvozom proizvoda iz BiH, i vina, kao i eventualnim poslovanjem u sektoru turizma, s fokusom na izgradnju hotela.

Dodatno, kao počasni konzul radit će na promociji bh. privrede i njenih mogućnosti za investiranje, kao i sektora koji bi mogli biti interesantni indijskim investitorima, te na online promociji BiH kao turističke destinacije u Indiji s ciljem privlačenja turista u BiH.

Ambasador Subašić je između ostalog prenio i informaciju da je određeni broj indijskih investitora zainteresiran za eventualno otvaranje Fakulteta informacionih tehnologija u BiH, te da se na taj način omogući da se i studenti iz Indije školuju u BiH, što bi dodatno poboljšalo imidž BiH u ovom dijelu svijeta.

Predstavnici FIPA-e su goste upoznali s raspoloživim projektima, investicionim lokacijama, statusom i pravima stranih investitora u BiH, uvjetima poslovanja, mogućnostima za ulaganje u BiH, te će omogućiti svaki vid komunikacije i susreta s nadležnim institucijama u BiH u interesu ekonomskog rasta u zemlji, saopćeno je iz FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti