BiH od sutra pod sankcijama Energetske zajednice

31.03.2017. 14:07 / Izvor: BHRT
BiH od sutra pod sankcijama Energetske zajednice

Bosna i Hercegovina od sutra će se naći pod sankcijama Energetske zajednice, jer nisu do roka usvojeni potrebni zakoni.

Bosna i Hercegovina od sutra će se naći pod sankcijama Energetske zajednice, jer nisu do roka usvojeni potrebni zakoni, potvrdio je za BHRT direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

"Na žalost ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski, pošto nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On na žalost nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara, ni kasnije u parlamentu", rekao je Kopač.

On je rekao da, prema informacijama sa kojima raspolaže, uzrok za nametanje sankcija je u Federaciji BiH koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila već do u tančine dogovorena rješenja. Dodao je da je teoretski moguće da pod sankcijama Bosni i Hercegovini bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano skrši se. BiH je potpisala taj dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumijem", rekao je Kopač za BHRT.

Pohvalio je Kopač ministra Mirka Šarovića i rekao da je on izuzetne napore uložio kako bi bio pronađen kompromis, ali nažalost taj angažman nije bio dovoljan.

"Bio sam prisutan kod pisanja svakog detalja, zareza, tačke, a sada kao da nije bilo ništa. Sve ispočetka", razočarano je ustvrdio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti