Saradnju BiH i Kine intenzivirati kroz energetiku, poljoprivredu i turizam

03.04.2017. 13:48 / Izvor: Fena
Saradnju BiH i Kine intenzivirati kroz energetiku, poljoprivredu i turizam

Šarović je rekao da je 2016. bila uspješna u pogledu saradnje BiH i Kine, te da je vanjskotrgovinska razmjena iznosila više od 520 miliona eura.

Dosadašnja privredna saradnja Bosne i Hercegovine i Kine bila je dobra, ali postoje potencijali za njeno unapređenje, istaknuto je danas u Sarajevu nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s članovima delegacije Ministarstva poljoprivrede NR Kine, koju je predvodio zamjenik ministra Chu Dongju.

Šarović je rekao da je 2016. bila uspješna u pogledu saradnje BiH i Kine, te da je vanjskotrgovinska razmjena iznosila više od 520 miliona eura, s velikim deficitom na strani BiH.

"U ovoj godini planirano je intenziviranje saradnje, posebno u oblasti energetike, ali i poljoprivrede i turizma. U sklopu Mostarskog sajma, koji počinje sutra, bit će održan zaseban sajam poljoprivrede i vina, a u okviru nastavka saradnje Kine i BiH iz Sporazuma 16+1", izjavio je Šarović.

Dodao je da će BiH  biti i domaćin sastanka ministara turizma zemalja obuhvaćenih Sporazumom "16+1".

Zamjenik ministra poljoprivrede Kine Chu Dongju naglasio je da su predstavnici njegove zemlje iznajmili veliki izložbeni prostor na Mostarskom sajmu, što pokazuje opredijeljenost vlade NR Kine za unapređenje saradnje.

Precizirao je da je prošle godine iz Kine u inostrnstvo putovalo više od 130 miliona turista, te dodao da očekuje da će u BiH i u Sarajevu u budućnosti biti još više kineskih turista zbog popularnosti filma "Valter brani Sarajevo", prirodnih ljepota, gastronomske ponude i gostoljubivih ljudi.

Također, izjavio je da se može očekivati sve više ulaganja kineskih investitora u poljoprivredni sektor u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti