ESVKS: Zakonska rješenja koja će unaprijediti oblast prostornog uređenja

18.04.2017. 08:02 / Izvor: Akta.ba
ESVKS: Zakonska rješenja koja će unaprijediti oblast prostornog uređenja

Upravitelji će sada biti upravnici, a njihove nadležnosti će biti preciznije definirane. Ovu djelatnost sada će moći obavljati, osim pravih osoba, i fizičke osobe odnosno obrtnici s registriranom djelatnošću.

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo i u narednom periodu razmatrat će važne zakone iz oblasti obrazovanja i komunalne privrede, potvrdila je to novinarima u Sarajevu ministrica rada i socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Amela Dautbegović, ujedno predsjednica Vijeća.

Upravo program rada za ovu kao i izvještaj o radu za prošlu godinu razmatralo je Vijeće na sjednici, a osim toga predstavnici poslodavaca, sindikata te Vlade KS razmatraju dva zakona, koje je Vlada utvrdila i uputila u skupštinsku proceduru i to o prostornom uređenju i upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada.

Dautbegović je najavila da će Vijeće razmatrati u budućem periodu i sve ostale zakone koje Vlada utvrdi i uputi u skupštinu proceduru poput zakona o policijskim službenicima, lokalnoj samoupravi, ali i sve predložene ustavne promjene.

Dva zakona o kojima danas Vijeće raspravlja su iz nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te je ministar Čedomir Lukić pojasnio da se radi o važnim zakonima koji će unaprijediti ove oblasti dodajući da oni donose i brojne izmjene u odnosu na postojeće zakonske akte budući da su primijećeni nedostaci u njihovoj implementaciji.

Govoreći o Prijedlogu zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada, koji bi se pred poslanicima Skupštine KS trebao naći 26. aprila, istaknuo je da je zakon proširen te se sada odnosi i na poslovne objekte jer je definirano da tamo gdje ima tri ili više etažnih vlasnika obaveza je uvođenja ovih odredbi zakona.

"Upravitelji će sada biti upravnici, a njihove nadležnosti će biti preciznije definirane. Ovu djelatnost sada će moći obavljati, osim pravih osoba, i fizičke osobe odnosno obrtnici s registriranom djelatnošću. Većina odredbi u novom tekstu zakona bit će tako usklađena sa Zakonom o stvarnim pravima FBiH", naglasio je Lukić.

Također, ovim zakonom, nakon konsultacije s predstavnicima lokalnih zajednica, bit će precizirano da Vlada KS odlukom određuje minimalnu naknadu za upravnike etažnih vlasnika kako se ona ne bi razlikovala po lokalnim zajednicama.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o prostornom uređenju, Lukić je posebno naglasio da je to suštinski i reformski zakon, nastao kao jedan od zadataka Reformske agende koji definira poboljšanja kada su akti građenja u pitanju odnosno skraćivanja procedura i pojednostavljivanja.

- Važeći zakon je iz 2005. godine i bio je dobra osnova za izradu novog zakona. Procedure izdavanja akta su skraćene i one su sada 15 dana od potpuno podnesenog zahtjeva. Zakon utvrđuje i rok za realizaciju gradnje, što do sada nikada nije postojalo, te je on sada četiri godine - pojasnio je Lukić.

Izražena je nada da će ova zakonska rješenja bolje urediti ove oblasti u Kantonu Sarajevo, a članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća trebali bi danas svoj stav danas dati i na izmjene prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti