Drvoprerađivači sa Sokoca dali rok od tri dana za ispunjenje zahtjeva

19.04.2017. 07:59 / Izvor: Fena
Drvoprerađivači sa Sokoca dali rok od tri dana za ispunjenje zahtjeva

Traže i da se odmah raskinu ugovori o isporuci preduzećima koja se bave prodajom i izvozom šumskih drvnih sortimenata.

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije najavili su, nakon jučerašnjeg protesta na Sokocu, radikalnije mjere, ukoliko u roku od tri dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi u kojima, između ostalog, traže bolje uslove poslovanja.

U zahtjevima, koje su uputili entitetskom predsjedniku, premijereki, resornim ministarstvima i generalnom direktoru preduzeća "Šume RS-a“ pozivaju na odgovornost aktere dosadašnje poslovne politike u oblasti šumarstva.

Zahtijevaju da se „utvrdi odgovorost menadžmenta 'Šuma RS-a', koji je svojim neodgovornim djelovanjem u kadrovskoj politici, raspodjeli sirovine i nesankcionisanju preduzeća koja se bave preprodajom i izvozom drvnih sortimenata doveo do haotičnog stanja u drvnoj industriji u Sarajevsko-romanijskoj i gornjopodrinskoj regiji“.

Od "Šuma RS-a" traže da pri raspodjeli šumskih drvnih sortimenata prioritet treba da daju drvoprerađivačima s područja 12 općina Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, odakle sortimenti i potječu. 

Traže i da se odmah raskinu ugovori o isporuci preduzećima koja se bave prodajom i izvozom šumskih drvnih sortimenata, te od "Šuma RS-a" da ne zaključuje pojedinačne ugovore bez saglasnosti njihovog udruženja. 

Nakon protesta, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, rečeno je i da očekuju da se stavi van snage i sadašnji Pravilnik o raspodejli sirovine jer nije, kako tvrde, u skladu sa Zakonom o šumama RS-a. 

Iz Udruženja drvoperađivača su naveli i da je protest upozorenja, koji je održan 13. aprila protiv izbora Rajka Bulajića za direktora Šumskog gazdinstva "Romanija", bio samo povod da se skrene pažnja šire javnosti na tešku situaciju u oblasti drvoprerade. 

U međuvremenu, direktor "Šuma RS-a" Risto Marić je za medije u RS-u najavio da će za direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" biti imenovan Јovan Golijan.

Učesnici protesta, koji su pratile jake snage policije, mirno su se razišli, nakon što su pročitani zatjevi drvoprerađivača i dat rok za njihovo ispunjenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti