Microsoft Network 7 konferencija opravdala očekivanja

21.04.2017. 12:22 / Izvor: Akta.ba
Microsoft Network 7 konferencija opravdala očekivanja
OTVORI GALERIJU

Neum je protekla tri dana bio centar regionalnih dešavanja kada je IT sektor u pitanju.

Neum je protekla tri dana bio centar regionalnih dešavanja kada je IT sektor u pitanju. Zaslužan za to je Microsoft, koji je sedmi put organizovao konferenciju NetWork na kojoj je okupio ove godine okupio rekordan broj IT stručnjaka i predavača iz zemlje i regiona.

"Rekordan broj učesnika, koji ove godine iznosi 900 je dokaz dobrog rada  Microsofta. Glavne teme ove konferencije bile su vezane za cyber sigurnost i digitalne transormacije. Teme su izabrane jer se one odnose na neke globalne trendove koje ne mogu zaobići naše tržište. Svaka kompanija u BiH da bi opstala konkurentna mora uložiti u digitalnu transformaciju jer bez digitalne transformacije na globalnom tržištu neće moći naći svoje mjesto. Ono što je vezano za digitalnu transformaciju je sigurnost, jer je svijest o sigurnnosti na veoma niskom nivou u BiH", kazao je direktor Microsoft konferencije Enis Šahinović, te dodao kako je zadovoljan održanom konferencijom, kao i pozitivnim reakcijama učesnika konferencije.

Također, na konferenciji su predstavljena i nova rješenja, a održan je i okrugli stol o temi ''Cyber sigurnost'' gdje je ukazano da je i Bosna i Hercegovina među najugroženijim zemljama u regionu sa aspekta ranjivosti informacionih sistema. Naš krivični zakon je zadovoljavajući, a jedan od najvećih problema je nedostatak stručnog kadra.

Posebno interesovanje učesnika i predstavnika medija vladalo je za Bussines Day koji je okupio menadžere vodećih bh. kompanija, ali i za studente koji su predstavljali svoje inovacije. Drugog dana konferencije predavanjima u Neumu prisustvovalo je i 50 studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, koji je među prvima postao dio velikog projekta MS Skills Centar.

Fokus Microsoft NetWork konferencije ove godine bio je na tehnologijama i inovacijama, te rješenjima u oblaku koji omogućavaju optimizaciju poslovanja i podižu produktivnost. Predstavljen je i proces migracije sa lokalne na cloud infrastrukturu, razgovaralo se o iskustvima korisnika iz Bosne i Hercegovinu u ovom procesu, ali i novim mogućnostima dostupnih Microsoft cloud servisa kao što su Azure, Dynamics 365, Enterprise Mobility Suite, Office 365 i drugih.

Nakon brojnih predavanja, učesnici konferencije opustili su se na party-ju ''Glava u oblacima'', te uživali u dobro poznatim muzičkim hitovima kultne grupe Zabranjeno Pušenje i izvedbi mlade zvijezde Amine Hamzić.

E.Ko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti