U Kantonu Sarajevo počinje elektronska prijava gostiju u hotelima

24.04.2017. 14:29 / Izvor: Akta.ba
U Kantonu Sarajevo počinje elektronska prijava gostiju u hotelima

Ovim će se osigurati uvid u informacije o popunjenosti smještajnih kapaciteta, vremena boravka, a tu ne treba zaboraviti ni sigurnosni aspekt koji može imati Ured za strance.

U Kantonu Sarajevo bi za mjesec dana trebala početi elektronska prijava gostiju u hotelima, najavio je to Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, na nedavnoj konferenciji o turizmu i ugostiteljstvu u Sarajevu.

Smatra da će se elektronskom evidencijom dolazaka olakšati posao svima. Kako onima u tursitičkom tako i onima u sigurnosnom sektoru. 

Naime, Ured za strance će imati koristi zbog sigurnosnog aspekta, a Turistička zajednica zbog statistika dolazaka gostiju i praćenja trendova, dok će hotelima će biti ušteđeno vrijeme potrebno za prijavu gostiju.

Stručnjaci u turizmu navode da su trendovi u turizmu u BiH više nego pozitivni. Raste broj dolazaka turista kao i broj dana koliko se zadržavaju u BiH.

Ipak, ono što zamjeraju je da se nije počelo s njegovim sustavnim razvojem niti je on prepoznat kao strateška grana čijim razvojem možemo imati velike benefite.

Aleksandar Đurić, savjetnik ministra za trgovinu i turzam Vlade RS, kaže da kako ova grana nije svrstana među prioritetne tako nisu osigurana ni dovoljna sredstava za njen razvoj.

Azra Džigal, savjetnica federalne ministrice turizma Federacije, navodi da iako još nisu napravili potreban zakonodavani okvir za razvoj turizma, Ministarstvo će pokušati njegov razvoj podržati kroz transfere.

''U narednom razdoblju planiramo pojačati podršku odlazaka agencija na nama najznačajnije sajmove. Osim toga želimo dovesti u BiH najznačajnije agencije u svijetu kako bi se upoznali s onim što BiH može ponuditi tako da imaju priliku doživjeti BiH na drugi način, a ne samo kroz kataloge i pomotivne aktivnosti na sajmovima'', navodi Džigal.

Svjesni su također važnosti društvenih mreža u promociji turizma pa iz tog razloga namjeravaju podržati dolazak nekog od najznačajnih turističkih blogera kako bi napravio reportažu o BiH. Osim njih planiraju pozvati i najznačajnije novinare u svijetu koji se bave turizmom.

Ističe da sa novim zakonom o ugostiteljstvu, koji je u pripremi, namjeravaju uvesti reda u iznajmljivanje privatnih stanova, kako bi i oni bili uvedeni u sustav plaćanja naknada državi.

Ona također ističe da je razvoj sadržaja veoma bitan te da BiH ide naprijed u toj oblasti jer je BiH već prestala da bude tranzitna destinacija. ''Trendovi sada pokazuju da je dolazak stranih turista sve veći te da sada vrijeme boravka prosječno iznosi do tri dana'', navodi ona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti