Analiza: Konzum u minusu 42 miliona, Bingo broji dobit veću od 67 miliona

04.05.2017. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Analiza: Konzum u minusu 42 miliona, Bingo broji dobit veću od 67 miliona

Protekla godina za tuzlansku kompaniju Bingo bila je jedna od najboljih. U prošloj godini ostvarena je dobit veću od 67 miliona KM.

Protekla godina za tuzlansku kompaniju Bingo bila je jedna od najboljih. Prema analizi poslovnog portala Akta.ba, a na osnovu finansijskih pokazatelja dobijenim od strane Finansijsko-informatičke agencije FIA, ova kompanija u prošloj godini ostvarila je dobit veću od 67 miliona maraka. Također, rekordan je bio i broj zaposlenih radnika 5.605, dok je ukupan prihod više od 915 miliona.

Gledano na godinu dana ranije, dobit je veća za 11 miliona maraka, a broj radnika za 1140.

Sve ovo ne bi bilo za pohvalu, da kompanija u prošloj godini nije imala velike investicije. Širom BiH otvoren je veći broj poslovnica, City Centar u Tuzli, Karting Arena u Sarajevu, investirali su i u Semberku.

Bingove investicije su se nastavile i početkom ove godine. Preuzeli su vlasništvo u konjičkom Unevitu, kupili Alta Shopping Centar i TC Merkur Otoka u Sarajevu i spasili tuzlansku Ditu od propadanja.

Za razliku od Binga, prošla godina za Konzum je bila jedna od najlošijih od kada posluje u Bosni i Hercegovini.

Kompanija je poslovala sa gubitkom od 42 miliona maraka, također manji su bili i prihodi, kao i broj zaposlenih radnika. Ukupan prihod u 2016. godini iznosio je više od 751 miliona maraka, dok je u 2015. godini bio 852 miliona miliona.

Bingo, naime, već godinama ima višestruko veću dobit od Konzuma. Tako je 2014. godine dobit Konzuma bila svega 4,3 miliona  KM, dok je dobit Binga bila skoro deset puta veća i iznosila više od 40 miliona KM.

Gledajući na iznesene podatke, potvrđene su informacije međunarodne organizacije za istraživanje tržišta Euromonitor koja je saopćila da je kompanija Bingo prestigla je Konzum po prodaji u 2016. godini, te zauzela tron tržišnog lidera u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je i to da Konzumu nosi teret Agrokora na leđima pod čijim se okriljem nalazi, a koji je u velikim problemima, kako u zemljama regiona, tako i u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti