Predstavnički dom trebalo bi da usvoji Zakon o akcizama 10. maja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Predstavnički dom trebalo bi da usvoji Zakon o akcizama 10. maja

Neusvajanje akciza znači da neće postati operativno više od 860 miliona eura namijenjenih za izgradnju auto-puta.

04.05.2017. 07:55 / Izvor: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da bi bilo logično, očekivano i opravdano da Zakon o akcizama bude usvojen na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH 10. maja, ako se žele nove investicije, otvaranje radnih mjesta, dobri putevi i infrastruktura, pogotovo putna koja je osnova za ekonomski razvoj.

Zvizdić je izjavio novinarima u Sarajevu da BiH neusvajanjem akciza neće zaostajati na evropskom putu, ali hoće u ekonomskom razvoju, a to je jedan od najvažnijih ciljeva.

Prema njegovim riječima, neusvajanje akciza znači da neće postati operativno više od 860 miliona evra namijenjenih za izgradnju auto-puta, brzih i magistralnih puteva u BiH.

"Nije riječ samo o izgradnji auto-puta, iako dominantan novac ide za njegovih 11 novih dionica u dužini od 85 kilometara koje bi, kada sredstva budu operativna, mogle da budu izgrađene u naredne tri-četiri godine. Riječ je i o dodatnim sredstvima za izgradnju brojnih dionica magistralnih i brzih puteva u BiH", istakao je Zvizdić.

On smatra da bi time infrastruktura u BiH bila podignuta na veći nivo, a ona je preduslov za ozbiljan i dinamičan ekonomski razvoj.

Zvizdić je ocijenio da Savjet ministara BiH radi u kompleksnim okolnostima i složenom ustavno-političkom sistemu i da je 10 članova iz šest političkih partija.

"Pogotovo je teško praviti pomake i napredak u najvažnijim i prioritetnim ciljevima ako postoje tenzije i političke blokade", istakao je Zvizdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti