Osigurana sredstva za uvezivanje staža za još 101 radnika

05.05.2017. 08:00 / Izvor: Fena
Osigurana sredstva za uvezivanje staža za još 101 radnika

Vlada Federacije BiH je odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH uvezivanje staža za radnike nekoliko kompanija.

Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, deponovanih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH otvorenog kod Centralne banke BiH, na račun Federalnog zavoda za PIO bude doznačeno 34.402,31 KM za šest radnica Konfekcije Borac Zenica i 150.289,86 KM za 14 radnika Konfekcije Borac Banovići.

Sredstva su namijenjena za uplatu doprinosa za PIO za radnike koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Ta dva privredna društva su dužna Razvojnoj banci FBiH dostaviti kompletne popise s pojedinačnim iznosima sredstava za svakog radnika na osnovu doprinosa PIO.

Također u funkciji Skupštine RBFBiH, Federalna vlada je odobrila da, iz istog izvora, budu doznačena sredstava na ime doprinosa za PIO, zdravstveno i osiguranje od neuposlenosti, shodno zakonskim propisima, u ukupnom iznosu od 909.916,10 KM za 36 radnika privrednog društva Željezara Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Federalnom ministarstvu finansija i Poreznoj upravi Federacije BiH - Kantonalnom poreznom uredu Zenica Vlada je naložila da, po uplati ovog iznosa, daju saglasnost za brisanje hipoteke uknjižene u korist Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Zenica kod Općinskog suda u Zenici na nekretninama Prerada troske i Benzinska pumpa.

Trećom odlukom Vlada FBiH je, na isti način, odobrila doznaku sredstva za plaćanje doprinosa za PIO, zdravstveno i osiguranje od neuposlenosti u ukupnom iznosu od 1.312.792,36 KM kako bi 45 radnika PS Vitezit Vitez, koji su za to stekli uslove, mogli biti penzionisani.

Sastavni dio svake od ovih odluka je spisak radnika kojima će na ovaj način biti uvezan staž.

Inače, Vlada FBiH je Odluku o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke i načinu korištenja novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju za ove namjene donijela početkom marta ove godine. Do sada su njegova sredstva već korištena za uvezivanje staža za 152 radnika JP Krivaja d.o.o., Krivaja 1804 d.o.o. i PD Krivaja 1884. d.o.o. Zavidovići, za što je uplaćeno gotovo 3.400.000 KM.

Znači, riječ je o dosad ukupno 253 uposlenika kojima je omogućen odlazak u penziju i za šta je izdvojeno 5.792.000 KM.

Sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan je istakao da bi u srijedu odluka o odobravanju sredstava trebala biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, da bi nakon toga Razvojna banka prebacila sredstva i time bilo otpočeto uvezivanje radnog staža.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti