Uspješno implementiran mentoring program za 30 startupa

09.05.2017. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Uspješno implementiran mentoring program za 30 startupa
OTVORI GALERIJU

Početnicima u biznisu pružena je podrška u razvoju poslovnih planova, strategija prodaje i marketing strategija, financijama i upravljanja poslovanjem kao i pristup financiranju.

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je uspješno implementirala besplatan program mentoringa za 30 startup kompanija s područja Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo.

Program metoringa podrazumijevao je najmanje 50 radnih sati, u okviru šestomjesečnog razdoblja, u sklopu kojih je početnicima u biznisu pružena podrška u razvoju poslovnih planova, strategija prodaje i marketing strategija, financijama i upravljanja poslovanjem, analizi poslovanja, razvoju vještina i pristup financiranju.

Mentorski program koji podržava mikro, mala i srednja poduzeća zasnovan je na sustavu koji je SERDA u proteklom razdoblju razvila sa Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju (JICA). Mentorske usluge osmišljene su kako bi pomogle poduzetnicima da prevladaju prepreke identificiranjem najboljih rješenja za njihovo poslovanje.

Sudionici mentoring programa su imali i mogućnost korištenja Poslovnog akceleratora SERDA za sastanke i radionice, navode iz SERDA-e.

Tijekom programa, SERDA je okupila uspješne poduzetnike za provođenje nekoliko tematskih treninga za startupe, što je značajan doprinos njihovom daljnjem razvoju poslovanja.

Obrtnička radnja "Hygia", koja se bavi proizvodnjom prirodnih sapuna,šampona i drugih sredstava za higijenu jedna je od kompanija koja je sudjelovala u ovom programu.

''Kada pokrećete startup kompaniju imate u glavi kako bi nešto trebalo funkcionirati na tržištu, ali u stvarnosti je to sasvim drugačije. Vi ste prepušteni sami sebi. Iz tog razloga sam prezadovoljna što sam kroz ovaj program imala priliku za edukacije o marketingu, oglašavanju, te apliciranju na različite fondove iz kojih bih mogla dobiti sredstva za nabavku aparata za proizvodnju sapuna'',  kaže za Akta.ba Maida Kušljugić, vlasnica ove kompanije.

Kako je do sada bila posvećena proizvodnji i nije se imala priliku educirati iz oblasti digitalnog marketinga ta edukacija, koja je bila osigurana kroz ovaj program, joj je dosta pomogla u poslu.

Seid Teftedarija, vlasnik kompanije "Feedback outsource PR and video", kaže da mu je kroz mentoring program bilo korisno to što je imao priliku čuti iskustva ljudi koji su već razvili svoj biznis kao i nekoliko edukacija koje su bile organizirane za kompanije.Teftedarija ističe da mu je mentorski program osigurao pristup financiranju putem Kreditno-garantnog fonda SERDA, koji će pomoći u njegovom budućem razvoju poslovanja.

Još jedan startup koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u programu mentoringa je i Centar za masažu "Ayana Spa". Vlasnik Centra Vahid Merdan kaže da su kroz ovaj program, u suradnji sa SERDA-om, ustanovili koji su glavni nedostaci koje imaju u poslovanju i na čemu bi trebali raditi. ''Budući da je to bio marketing na društvenim mrežama, radionica na kojoj je obrađivana ova tema, koju smo pohađali u sklopu programa, mi je veoma mnogo pomogla u poslovanju'', kaže Merdan.

Program Mentoringa za startup firme 2016-2017, proveden je uz Razvojnu podršku Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE DF), čiji je cilj poticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u 16 zemalja jugoistočne Europe i zemalja europskog istočnog susjedstva.

Markus Aschendorf, predsjednik odbora Razvojne podrške Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE DF) kaže da poduzetništvo vide kao važan element ekonomskog razvoja. "Rad s SERDA-om na podršci mentorstvu za poduzetnike u Bosni I Hercegovini omogućio nam je poticanje daljnjeg razvoja I financijske uključenosti startup poduzetnika'', rekao je on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti