Poslanici PSBiH razmatrali informaciju o stanju u 'Agrokoru'

11.05.2017. 08:31 / Izvor: Fena
Poslanici PSBiH razmatrali informaciju o stanju u 'Agrokoru'

U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici Informaciju o aktuelnoj krizi u kompaniji "Agrokor" i njenim poslovnim društvima u BiH s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Informacija sadrži zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Vijeća ministara BiH s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

Navedeno je da Vijeće ministara BiH, u skladu s postignutim dogovorom s predstavnicima Vlade Hrvatske, očekuje dostavljanje sveobuhvatnog plana aktivnosti za stabilizaciju stanja u "Agrokoru" s detaljnom inventurom obaveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obaveza prema dobavljačima bez diskriminacije.

"Do tada će aktivnosti nadležnih institucija BiH biti usmjerene na zaštitu interesa bh. kompanija iz sistema „Agrokor“, njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora", tvrdi se.

U "Agrokorovim" kompanijama - kćerkama u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona eura.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima "Agrokorovih" kompanija u BiH na dan 31. decembra prošle godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima.

U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem, a prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme "Agrokora" u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno s 30. martom.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nenad Lalić smatra da je ovakav pristup problemu dobar jer da se tako radilo i ranije ne bi se dešavali slični slučajevi.Poslanik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izrazio je sumnju u tačnost podataka iz ove informacije upozoravajući da je osnovni problem "Agrokora" dug prema bankama, a ne prema dobavljačima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da su podaci u informaciji dobiveni od ovlaštenih bh. institucija pa tako i podatak o kreditnom zaduženju koje za firme kćerke "Agrokora" iznosi oko 42 miliona KM.

"Razlog tome što kćerke firme, odnosno Konzum kao najveća i najdominantnija, nisu se zaduživale jer nisu gradile objekte. Konzum dominantno posluje u iznajmljenim objektima od 250 prodajnih objekata i lanca objakata", pojasnio Zvizdić.

Povjerenik hrvatske vlade za "Agrokor" Ante Ramljak, tvrdi Zvizdić, pripremio je plan aktivnosti na stabilizaciji stanja i inventuru obaveza unutar cijelog Koncerna i kćerki firmi u BiH koja će biti prezentirana predstavnicima bh. institucija između 20. i 25 maja.

Najvažnije je da se redovno izmiruju obaveze dobavljačima te da se izradi plan u kojem će se jasno garantirati da neće doći do otpuštanja radnika u kćerkama firmama "Agrokora" u BiH kojih je oko 5.200, a 4.600 radnika je u Konzumu.

Potvrdio je i da će u međuvremenu Vlada Federacije BiH te vjerovatno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovati predstavnika koji će biti u upravi, prije svega Konzuma, a potom i drugih 10 vezanih firmi.

"On će imati pravo kontrolirati tokove novca te preventivno djelovati ukoliko se na bilo koji način rješavanje problema u "Agrokoru" u Hrvatskoj pokuša riješiti sredstvima u "Agrokorovim" firmama u BiH, odnosno ukoliko se pokuša bilo kakvo "izvlačenje kapitala" iz BiH", zaključio je Zvizdić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti