Za uspjeh malih zemalja kao što je BiH potrebno je učešće cijele regije

23.05.2017. 11:58 / Izvor: Akta.ba
Za uspjeh malih zemalja kao što je BiH potrebno je učešće cijele regije
OTVORI GALERIJU

Drugog dana Sarajevo Business Foruma 2017. godine održan je panel pod nazivom Istočna Azija i Jugoistočna Evropa: Trenutne prilike i budući potencijali.

Drugog dana Sarajevo Business Foruma 2017. godine održan je panel pod nazivom Istočna Azija i Jugoistočna Evropa: Trenutne prilike i budući potencijali.

Svi panelisti su bili složni u jednome, a to je da BiH ima izuzetan potencijal za razvoj, ali samo u smjeru povezivanja zemalja regiona. Najveće prilike i potencijali se ogledaju u povezivanje privreda i ekonomija kroz zajedničku regiju koju čine zemlje ne članice EU, a u kojem im članice značajno mogu pomoći kroz rješavanje određenih problema i poteškoća ali i kroz usmjeravanje.

Na panelu je istaknuto kako male zemlje, kao što je BiH, svoje velike prilike za razvoj trebaju tražiti kroz određene privredne grane za koje smatraju da imaju najviše potencijala.

Franc But, ambasador Slovenije u BiH kazao je da se Slovenija ko članica EU smatra važnim mostom za povezivanje kako zemalja regije tako i šire. Dobar su primjer geopolitičke klime i zemlje regije mogu a i trebaju da iskoriste znanja i prilike koje Slovenija ima kako bi stvorili uspješniju poslovnu klimu svoje zemlje, a tako i učvrstili ekonomiju regije.

Tema SBF je jedan region jedna ekonomija, panelisti su složni da je to jako teško postići, ali da ono što je moguće jeste usredočiti se na razvoj manjih regija za uspjeh svih.

Ono na šta se BiH treba usmjeriti, a za šta će sigurno dobiti podršku zemalja Istočne Azije, tačnije Malezije jeste i razvoj halal industrije. Norain Ahmad, predsjednica kompanije MATRADE i članica parlamenta Malezije kazala je da halal nije samo certifikacija, kada se kaže halal ne misli se samo na hranu. Halal je novi način ekonomskog rasta, dodala je,  neophodno je proširiti vidike jer ova grana industrije nosi dosta dobiti što treba znati iskoristiti.

"Mi u Maleziji prepoznali smo BiH kao veliki potencijal za razvoj halal industrije. Prepoznat je veliki potencijal za razvoj halal industrije u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Smatram ovo jedinstvenom prilikom u kojoj Malezija može na licu mjesta da kaže koji su to potencijali i šta ova vrsta industrije pozitivno može da donese regiji. Potencijali su kroz više biznisa kao što su oblast farmacije i finansija", rekla je Ahmad.

Mahmmad Muhamed  Azhar Lubis, predsjednik Indonesia Investment Coordinating grupacije, Republike Indonezije kazao je da BiH postaje jedno značajno investicijsko čvorište. Jasno je da BiH kao jedna mala zemlja ne može sama stvarati velike globalne poslove, za to joj je potrebna regija i zemlje okruženja kako bi ostvarili značajne poslove uspjehe, neophodno je da se udružuju a u tome će im najviše pomoći komore koje trebaju da posreduju u ovakvim stvarima.

"Jačanje infrastrukture treba da bude prioritet. Udaljenost danas nije veliki problem, Indonezija je blizu, ali ono što predstavlja problem jeste infrastruktura i putevi. Zbog toga bi bilo od velikog uspjeha kada bi se ovako male zemlje udruživale u zajedniče projekte", kazao je Lubis.

Panelisti su još istakli kako postoji dosta potencijala kroz koje se treba djelovati kao što su turizam medicinski, obrazovni ali i kroz ugostiteljstvo.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti