Uskoro formiranje federalnog USKOK-a

24.05.2017. 10:27 / Izvor: N1
Uskoro formiranje federalnog USKOK-a

Federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara, kazao je da će sjedište federalnog USKOK-a biti u Domu policije.

Federalni ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara, kazao je za N1 da će u FBiH uskoro biti formiran federalni USKOK ( Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ) sa sjedištem u Domu policije.

"Postoji set zakona koji su na snazi, ali nisu na primjeni. Htio bih pomenuti Agenciju za oduzimanje nelegalno stečene imovine, ljudi su u radnom odnosu već, vrše svoje dužnosti i nadležnosti", kazao je.

"Poseban odjel suda na nivou Vrhovnog suda FBiH i Tužilaštva FBiH. Izdvojili smo pet miliona KM za uspostavu posebnih odjela. Prije svega za 10 sudija i tužitelja. Mi smo ponudili lokaciju za smještaj tih institucija, ako bude odgovarala", kazao je Čampara.

On tvrdi da je MUP predoložio svoju zgradu, Dom policije u centru grada Sarajeva - te napomenuo da je ova odluka na snazi, ali ne u primjeni.

"Sud i Tužilaštvo putem VSTV-a trebaju raspisati konkurs. Niko nema pravo da kaže da nemamo para. Sve je urađeno od strane Vlade FBiH, da ovaj zakon krene u primjenu. Bilo je nedostataka, ali su urađene izmjene i dopune zakona".

Kaže da je to prilika da se krene sa realizacijom onoga što je Parlament FBiH usvojio, i da se krene u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

O sigurnosti u saobraćaju i cyberkriminalu

Tvrdi da nadležno ministarstvo prati izvještaje o broju nesreća sa smrtnim posljedicama, i da je on za 2017. godinu u padu. Postoji mnogo faktora - ali da se čeka rezultat uvođenje oštrijih mjera i sankcija u novom Zakonu o saobraćaju. Cyber kriminal s druge strane je nešto novo, i kako napreduje tehnologija - napreduje i taj oblik kriminala.

"Uspostavili smo sektor cyberkriminala. FUP ima kadar, koji je dobar i prošle godine podnesen je veliki broj izvještaja. (..) Cyberkriminal pogoduje ljudima da se bave terorizmom, vrbovanjem, to se najlakše radi putem interneta, Facebooka. Naš odjel sarađuje sa tužilaštvom u vezi sa sprječavanjem terorisitčkih aktivnosti", izjavio je Čampara.

Za kraj, govorio je o oružju, ko ga kontroliše i koliko oružja može posjedovati pojedinac u FBiH?

"To je urađeno na osnovu kantonalnih zakona. Moram se vratiti na decentraliziranu strukturu. Imamo čak od EU neke direktive, a pokrenuli smo na nivou FBiH da donesemo zakon - gdje bismo usvojili EU standarde. Donijeli bi okvirni zakon gdje bi harmonizirali propise", kazao je.

"U Sarajevu možete neograničeno nabavljati oružje. U HNK od sedam do 10. Imate problem kada prelazite iz kantona u kanton".

Za kraj, ustvrdio je da je potreban jedan okvirni zakon, a ne 10 kantonalnih - međutim i tu ima političkih opsturkcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti