Na pomolu veliki poslovi u Trebinju

27.05.2017. 09:06 / Izvor: Nezavisne novine
Na pomolu veliki poslovi u Trebinju

Dvodnevna investiciona konferencija će, kako je rečeno, zasigurno iznjedriti još dobrih i konkretnih projekata na koje čekaju i Trebinje i investitori. 

Prezentacijom Trebinja kroz četiri panela i brojne diskusije, u Trebinju je u petak počela dvodnevna investiciona konferencija "Investiraj u Trebinje", koja je, pod pokroviteljstvom grada Trebinja i uz podršku predsjednika RS Milorada Dodika, okupila investitore iz RS, Federacije BiH, regiona i svijeta.

Govoreći o svemu onom što nudi Trebinje investitorima u oblasti privrede, turizma, građevinarstva i drugim sferama interesantnim za ulaganje, gradonačelnik Luka Petrović je istakao da se investitorima predstavlja vizija razvoja Trebinja u narednih 15 godina, ali se istovremeno upućuje i poruka gradskih vlasti domaćim i inostranim investitorima kako da na najpovoljniji način ulažu u Trebinje. Zainteresovanost brojnih investitora je potvrdio i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić, koji je naglasio da Trebinje za Republiku Srpsku ima ogroman značaj sa svojim potencijalima.

"Ti potencijali su, prije svega, u turističkoj ponudi, poljoprivredi i energetici, što treba da donese neke nove vrijednosti za Republiku Srpsku, što i jeste cilj ove investicione konferencije, koja će pokrenuti i ovu regiju i cijelu Srpsku", istakao je ministar Klokić. Veliku zainteresovanost za ekonomsku zonu Novo Trebinje i poslovnu zonu Volujac, kao i za investiranje u turizam, hotelijerstvo, ali i tekstilnu industriju, kao i ostale investicione poduhvate, pokazali su investitori iz cijele BiH i regiona, te Kine, Rusije, Turske, Holandije, Austrije i Grčke.

Holandski biznismen Bart Brauer, koji se bavi tekstilnom industrijom, svjestan je, kaže, mogućnosti da se u Trebinju ponovo u punom kapacitetu pokrene tekstilna industrija, jer je upoznat da je ovdje samo u bivšem "Novoteksu" radilo oko 1.500 ljudi.

"Posebno smo zainteresovani za oživljavanje tekstilne industrije u starim fabrikama 'Novoteksa' i 'Biteksa' u Trebinju i okolini, gdje sagledavamo mogućnosti da ove fabrike ponovo stavimo u pogon u svim njihovim kapacitetima, jer sam odranije upoznat da infrastruktura već postoji, samo treba sagledati naše šanse za buduće ulaganje", kaže Brauer. On je podsjetio da zna kako su trebinjski tekstilci bili renomirani u svome poslu u Evropi, pa su, pored angažmana radne snage u smislu konfekcionarstva, zainteresovani za dalji razvoj novih projekata, posebno u smislu dizajniranja i razvoja brendova.

Srpski biznismen Rodoljub Drašković, koji je, pored najveće konditorske industrije u regionu, koju je razvio upravo u Trebinju, započeo i veliki turističko-hotelijerski projekat "Grad sunca", naglasio je da je on prije svega industrijalac, što je dokazao otvaranjem fabrika od Makedonije do Trebinja i preko cijelog regiona.

"Podigao sam velike industrijske objekte, ovdje sam izgradio četiri fabrike, ali sam ulagao i po cijelom regionu, tako da iz tog bogatog iskustva mogu da istaknem da je Trebinje najbolja sredina za investiranje koju poznajem u cijelom ovom regionu koji mi je odlično poznat", istakao je Drašković.

Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja osoba s invaliditetom BiH, potvrdio je da je stigao na investicionu konferenciju u Trebinje kako bi utanačio raniji dogovor da se u Trebinju izgradi fabrika za proizvodnju medicinske urološke opreme, koja će biti druga u Evropi i zapošljavati oko 170 radnika, uglavnom osoba s invaliditetom. "Mi smo već dogovorili sa gradonačelnikom da se uskoro počne graditi ova fabrika, koja će, osim 170 uposlenika, zaposliti još oko 1.000 njih po kućama, jer je u pitanju takav medicinski materijal koji se može montirati i po kućama, čime će zaposlenje dobiti svi ovdašnji invalidi", precizirao je Arapović.

Dvodnevna investiciona konferencija će, kako je rečeno, zasigurno iznjedriti još dobrih i konkretnih projekata na koje čekaju i Trebinje i investitori. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti