Grant sredstva od 1.06 miliona eura za 19 bh. firmi

02.06.2017. 07:26 / Izvor: Fena
Grant sredstva od 1.06 miliona eura za 19 bh. firmi

Dodijeljena sredstva iskoristiti će se i za jačanje konkurentnosti i pristup tržištu te modernizaciju proizvodnje.

Grant sredstva od 1.06 miliona eura, za koja se očekuje da će doprinijeti otvaranju novih 250 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, dodijeljena su bh. firmama na ceremoniji danas u Sarajevu.

Grantovi za 19 bh. firmi su dodijeljeni u okviru projekta "Lokalni integrirani razvoj" koji finansira Evropska unija (EU) u iznosu od 6,6 miliona eura, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera pojasnila je da je projekt usmjeren na mala i srednja preduzeća iz oblasti tekstilne, drvne i metalske industrije, odnosno na firme koje se suočavaju s izazovima u pogledu pristupa i širenja na nova tržišta te edukacije novog kadra.

"Mala i srednja preduzeća, koja će dobiti nepovratna sredstva u okviru ovog projekta, preuzela su na sebe obavezu da zaposle nove radnike te da za tri posto povećaju svoju proizvodnju, još u prvoj godini nakon prijema sredstava", kazala je Calavera. 

Istakla je da ovim projektom žele povećati životni standard za više od 100.000 građana BiH te ih nastaviti približavati Evropskoj uniji, što će uraditi u saradnji s bh. vlastima.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu naglasila je da mala i srednja preduzeća predstavljaju temelj bilo koje privrede u EU te da čine 90 posto aktivnih poslovnih subjekata, dok je u BiH taj broj veći od 95 posto.

Napomenula je da su preduzeća izabrana iz tekstilne, drvne i metalske industrije jer ove industrijske grane predstavljaju generator ekonomskog rasta.

Kako je rekla Sinanoglu, fokus projekta je pomoć kompanijama, a samim tim i stanovništvu, koji se nalaze na područjima pogođenim poplavama te područjima s velikim brojem povratnika.

Dodala je da se od firmi također očekuje da i one same investiraju, tako da bi očekivani iznos investicija u projektu "Lokalni integrirani razvoj" mogao iznositi više od 11,3 miliona KM.

Naglasila je da BiH mora nastaviti stvarati poslovno okruženje koje je pogodno za MSP da bi postala konkurentna, pogotovo na tržištima kao što je EU, za koju je, kaže, nastoje pripremiti.  

Na konferenciji za novinare obratili su se i izvršni direktor "Alme Ras" Rasim Memagić te izvršni direktor "Tri Best" iz Banje Luke Branko Đurić, koji su konstatovali da se i tekstilna i metalska industrija suočavaju s problemom nedostatka kvalificirane radne snage.

Također, kazali su da će dodijeljena sredstva iskoristiti za jačanje konkurentnosti i pristup tržištu te modernizaciju proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti