KING ICT izgradio savremeni data centar VSTV-a BiH

14.06.2017. 14:19 / Izvor: Akta.ba

Za izgradnju infrastrukture data centra i nabavku neophodne opreme EU je izdvojila 610.000,00 eura.

KING ICT je za Visoko sudsko i tužilačko vijeće  Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uz podršku partnera Evropske Unije i Vlade Švedske izgradio novi centar za obradu i pohranu podataka pravosudnog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini.

Projekat izgradnje novog centra za obradu i pohranu podataka (data centar) pravosuđa BiH predstavlja važan korak za osiguravanje dugoročne održivosti i sigurnosti pravosudnog informacionog sistema u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim evropskim praksama.

Data centar izgrađen je i opremljen odgovorajućim mjerama zaštite u slučaju nepredviđenih događanja. Osiguravat će kontinuirano funkcioniranje pravosudnog informacionog sistema i ključnih sistema koji se svakodnevno koriste u pravosuđu kao što je upravljanje predmetima (CMS/TCMS).

Povodom završetka izgradnje novog data centra, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić je izjavila da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, realizacijom ovog važnog projekta, nastavlja da drži lidersku poziciju u informatizaciji pravosuđa u regiji kao i konkurentnu poziciju na međunarodnom nivou.

"Zadovoljstvo nam je što smo data centar izgradili u skladu s najvišim međunarodnim standardima informacione sigurnosti. Naš elektronski sistem, kao kičma funkcioniranja pravosuđa u našoj zemlji ima osiguranu maksimalnu zaštitu i sigurnost u skladu sa svjetski priznatim standardima i da u svakom trenutku možemo osigurati funkcionalan i neometan rad pravosudnih institucija", istakla je ona.

Adis Pobrić, direktor KING ICT u Bosni i Hercegovini istakao je da im je zadovoljstvo biti dio ovako značajnog projekta.

"Ponosni smo na naš doprinos u izgradnji ovog važnog objekta. U okviru izgradnje data centra za Visoko sudsko i tužilačko vijeće, implementirali smo modularno rješenje, po principu 'ključ u ruke', prema najvećim tehnološkim i sigurnosnim standardima. S ovom investicijom, kroz obezbjeđenje povjerljivosti, dostupnosti i integriteta podataka, sigurnost pravosudnog informacionog sistema i kompletnog  poslovanja pravosudnih institucija će biti na većem nivou. Iskreno se nadam da će se mnoge institucije u BiH voditi ovim pozitivnim primjerom", zaključio je Pobrić.

Šefica odsjeka za razvoj i saradnju i savjetnica u Ambasadi  Švedske u Bosni i Hercegovini Marie Bergström je istakla važnost usklađivanja IKT infrastrukture sa standardima EU:

”Zadovoljstvo mi je potvrditi da pravosuđe Bosne i Hercegovine ima sigurnu IKT infrastrukturu koja je u potpunosti usklađena sa standardima Evropske unije. Švedska je zadovoljna činjenicom da smo imali udjela u ostvarivanju ovog rezultata VSTV-a BiH koji je rezultat našeg dugoročnog partnerstva u procesima reformiranja pravosuđa", kazala je ona.

Za izgradnju infrastrukture data centra i nabavku neophodne opreme EU je izdvojila 610.000,00 eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti