Zlatna groznica trese Fojnicu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zlatna groznica trese Fojnicu

Radovi na istražnom prostoru "Bakovića" su obustavljeni zbog blokade lokalnog puta od strane mještana MZ Bakovići.

05.07.2017. 14:14 / Izvor: Akta.ba

Zlatna groznica ne prestaje da trese Fojnicu. Radovi na istražnom prostoru "Bakovića" su obustavljeni zbog blokade lokalnog puta od strane mještana MZ Bakovići i nemogućnosti prolaska kamiona firme BBM koji dostavljaju opremu i repromaterijal za istražne radove na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići", potvrdili su za Akta.ba portal u kompaniji BBM.

SVE PO ZAKONU

"Uprkos posjedovanju svih zakonom potrebnih dozvola i odobrenja za istražne radove na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' u nemogućnosti smo nastaviti kontinuirano obavljanje detaljnih geoloških istražnih radova. Policija koja je u obavezi osigurati nam pristup istražno/koncesionom prostoru, onemogućuje nam slobodno kretanje navedenim regionalnim putem", kazali su u BBM-u, navodeći kako su ispoštovali sve zahtjeve sukladno zakonu i isključivo rade na osnovu dobijenih dozvola i odobrenja.

Ističu, kako je Ministarstvo privrede SBK raspisalo Javni natječaj za dodjelu koncesije za istraživanje zlata na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići", Općina Fojnica 2012. godine. U Javnom natječaju bili su navedeni svi uslovi koje zainteresovani ponuđači moraju ispunjavati i dostaviti dokaze uz ponudu. U postupku dodjele koncesije BBM d.o.o. Sarajevo uradilo je Studiju o ekonomskoj opravdanosti i Idejno rješenje za istraživanje zlata na definisanom koncesionom prostoru „Bakovići". Studijom i Idejnim rješenjem za istraživanje zlata definisan je istražni prostor i način istraživanja zlata. BBM d.o.o. Sarajevo je u konkurenciji od nekoliko ponuđača izabran kao najpovoljniji ponuđač od strane koncesora, odnosno Ministarstva privrede SBK. Nakon toga, BBM d.o.o. Sarajevo kao koncesionar i Ministartsvo privrede SBK kao koncesor potpisali su Ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na definisanom koncesionom prostoru "Bakovići"".

Nakon potpisivanja Ugovora sa Ministarstvom privrede SBK, BBM d.o.o. Sarajevo je izradilo Idejni projekat detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići" i podnijelo zahtjev za izdavanje Urbanističke saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru "Bakovići", a sve u skladu sa zakonom o prostornom uređenju SBK.

"Ministarstvo prostornog uređenja SBK je više od godinu dana pribavljalo razne saglasnosti od nadležnih organa SBK i izdalo Urbanističku saglasnost za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići'. Po dobivanju Urbanističke saglasnosti od Ministarstva prostornog uređenja SBK, BBM d.o.o. Sarajevo je u skladu sa zakonom o geološkim istraživanjima FBiH uradilo i revidovalo Projekat detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' i podnijelo zahtjev Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje Odobrenja za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' kod Fojnice. Međutim, u postupku rješavanja Zahtjeva BBM d.o.o. Sarajevo za odobrenje detaljnih geoloških istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići', mjesna zjednica 'Bakovići' podnijela je tužbu nadležnom sudu SBK protiv Ministarstva prostornog uređenja SBK na rješenje o Urbanističkoj saglasnosti što je prouzrokovalo privremeno obustavljanje postupka Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije do donošenja presude Kantonalnog suda SBK. Kantonalni sud SBK je navedenu tužbu odbacio kao neosnovanu, nakon čega je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nastavilo sa postupkom za ' izdavanje odobrenja za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' u skladu sa navedenim projektom detaljnih geoloških istraživanja. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izdalo je Odobrenje za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja nakon čega je BBM d.o.o. Sarajevo u skladu sa odredbama zakona o geološkim istraživanjima FBiH obavijestilo nadležne inspekcijske organe i otpočelo sa izvođenjem detaljnih geoloških istraživanja na istražnom/koncesionom prostoru 'Bakovići' kod Fojnice. Međutim, od strane mještana MZ 'Bakovići' dolazi do blokiranja pristupnog puta istražnom prostoru i onemgućavanja nastavka daljih radova na istražnom prostoru", navode iz BBM-a, napominjući kako su o ovom problemu obaviještene i nadležne institucije SBK, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i nadležna Federalna rudarska inspekcija od kojih očekujemo aktivno sudjelovanje u rješavanju ovog problema, jer su oni dali koncesiju i odobrenja na istražne radove i ukoliko nam se ne omogući nastavak daljih aktivnosti bičemo prinuđeni svoja prava i interese braniti sudskim putem zbog do sada značajno uloženih finasijskih sredstava u navedene projekte i istražne radove.

NEGATIVNA PORUKA INVESTITORIMA

"Zbog svega naprijed navedenog, ne možemo a da ne izrazimo žaljenje da se ovakvim i sličnim postupcima šalje obeshrabrujuća i negativna poruka investitorima u našu zemlju", ističu u BBM-u.

Na naše pitanje šta je pokazalo istraživanje kolike su zalihe srebra i zlata u Bakovićima kažu: "Za rezultate istraživanja i eventualne količine zaliha zlata ili srebra u početnoj fazi je nemoguće i ne zahvalno govoriti jer ni mi nemamo još uvijek nikakve preliminarne rezultate. Istraživanje je u početnoj fazi, urađeno je nekoliko bušotina iz kojih se uzorci trebaju poslati na analizu i radi se na otvaranju starih postojećih jama kako bi se istražili uzorci iz njih i poslali na analizu koja će potvrditi da li je projekat istraživanja eventualno isplativ. Obzirom na kompleksnost projekta uložena su cca dva miliona KM u projekte, dozvole i svu neophodnu, a zakonom potrebnu dokumentaciju za početak istraživanja. Uložen je i dodatni novac u krčenje šume i izgradnju pristupnih puteva istražnom prostoru 'Bakovići', uložena su i značajna sredstva u početna istraživanja koja su obustavljena zbog nezadovoljstva mještana."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti