Mirko Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH

13.07.2017. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Mirko Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH

Ministar Šarović, skupa sa delegacijom Bosne i Hercegovine, učestvuje na Samitu o zapadnom Balkanu 2017.

Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicioni projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti - istakao je danas na Samitu u Trstu  ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći na poslovnom forumu čiji je cilj upoznavanje država zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, ministar Šarović je predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u BiH kao što su povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman bh. proizvoda bez carina, omogućen na tržišta od preko 50 miliona potrošača na osnovu  Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom – FTA te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono-komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja autodijelova i građevinarstvo.

Ministar Šarović, skupa sa delegacijom Bosne i Hercegovine, učestvuje na Samitu o zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u italijanskom Trstu u okvirima Berlinskog procesa.

Teme ovogodišnjeg susreta lidera zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne saradnje, te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

U popodnevnim satima ministar Šarović održat će radne sastanke sa Carlom Calendom, italijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti