Vijeće ministara BiH - Unapređenje transnacionalne i prekogranične saradnje

26.07.2017. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Vijeće ministara BiH - Unapređenje transnacionalne i prekogranične saradnje

Program ADRION obuhvata široko transnacionalno područje s više od 70 miliona stanovnika.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o finansiranju za program Interreg V-B Jadransko-jonski CCI 2014TC16M4TN002 između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Vijećе ministara Bosne i Hercegovine, i Italije, koju predstavlja region Emilia-Romagna, Upravljačko tijelo transnacionalnog programa saradnje „Interreg V-B Jadransko-jonski (ADRION)“.

Ovim sporazumom utvrđuje se finansiranje transnacionalnog programa aktivnosti saradnje,  ukupne vrijednosti 117.918.198,00 eura, od čega se očekuje maksimalni doprinos Unije u okviru IPA II sredstava u iznosu 15.688.887,00 eura. Bosna i Hercegovina sudjeluje u sufinansiranju sa 66.176,50 eura za period 2014-2020, a ova sredstva bit će osigurana iz budžeta  institucija BiH.

Interreg V-B Jadransko-jonski program 2014-2020 (ADRION) uspostavljen je u okviru programa evropske teritorijalne saradnje (ETC) i obuhvata 31 regiju iz četiri različite ERDF-ove partnerske države (Italija, Slovenija, Grčka i Hrvatska) i četiri IPA-ine partnerske države (Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora). Program ADRION obuhvata široko transnacionalno područje s više od 70 miliona stanovnika.

Istovremeno je utvrđen Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Crne Gore o provedbi „Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014 – 2020“, kojim se definiraju odgovornosti država učesnica i aspekti sistema odgovornog upravljanja i finansijske kontrole.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će prijedloge sporazuma i memoranduma s osnovama za njihovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti