Turska nastavlja sa podrškom razvoju poljoprivredne proizvodnje u BiH

23.08.2017. 14:07 / Izvor: Fena

U BiH ministar Fakibaba doputovao je sa delegacijom turskih stručnjaka.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je na sastanku u Sarajevu s ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva  Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom, kojem je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, razgovarao o dosadašnjoj saradnji i realizaciji aktuelnih projketa, kao i njihovom unapređenju u narednom periodu.

"BiH je za Tursku veoma značajna zemlja, uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo i nastaviti. Republika Turska će nastaviti uvoziti bh. proizvode i raditi na njihovom razvoju i u budućnosti, a sve u cilju da se doprinese prosperitetu bh. građana", izjavio je ministar Fakibaba nakon sastanka održanog u Vladi Federacije BiH.

U BiH ministar Fakibaba doputovao je sa delegacijom turskih stručnjaka koji će zajedno sa predstavnicima Vijeća ministara BiH održati sastanke i razgovarati upravo o tim temama.    

Ministri Fakibaba i Dedić najavili su da bi do kraja godine u BiH trebao biti održan poslovni forum iz oblasti poljoprivrede i stočarstva koji će okupiti predstavnike firmi dviju zemalja.

"Pored projekata izvoza mesa, projekti izvoza brašna, ulja, zatim bijelog sira i maline, za koje smo danas tražili kvote, također će biti razmatrani od ministra i njegovih saradnika kako bi i za ove proizvode povećali izvoz iz naše zemlje", naglasio je Dedić.

Dodao je da zajedno sa Upravom za šumarstvo iz Republike Turske trenutno realiziraju projekt nabavke softvera za prikupljanje podataka o šumskim požarima širom BiH, koji će biti preveden na naš jezik, te naglasio važnost nastavka saradnje i u oblasti prenosa znanja i tehnologija.         

Ministar poljoprivrede Turske Ahmet Eşref Fakibaba u vezi povlaštenog uvoza roba iz BiH prokomentirao je da njihova vodilja nije profit, nego da se pruži mogućnost da se ovakvim plasmanom roba doprinese boljem standardu bh. građana.    

"Sve kvote koje već postoje će biti nastavljene, odnosno sav izvoz iz BiH i uvoz u Tursku bit će nastavljen", kazao je Fakibaba, dodajući da će dvije strane o određivanju tih kvota uvijek zajednički odlučivati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti