Izmjene zakona: Ombudsmeni će raditi i na promociji ljudskih prava

06.09.2017. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Izmjene zakona: Ombudsmeni će raditi i na promociji ljudskih prava

Na ovaj način je, između ostalog, istaknuto da ombudsmeni mogu, u svako doba i bez prethodne najave, posjetiti mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili osobe kojima je ograničena sloboda kretanja

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine u cilju jačanja uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja  finansijske nezavisnosti.

Ovim izmjenama, između ostalog, ombudsmenima se omogućava da, u skladu sa članom 17. Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, obavljaju poslove preventivnog mehanizma za sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka. Na ovaj način je, između ostalog, istaknuto da ombudsmeni mogu, u svako doba i bez prethodne najave, posjetiti mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode ili osobe kojima je ograničena sloboda kretanja, kao i mjesta u kojima su smještene ili borave pojedine grupe.

U svrhu zaštite i promocije ljudskih prava i sloboda, Institucija ombudsmena će održavati redovne i tematske konsultacije s organizacijama civilnog društva, međunarodnim organizacijama i tijelima struke i akademske zajednice.

Dopunama Zakona definirano je da odobreni budžet mora osigurati funkcionalnu nazavisnost Institucije ombudsmena i njeno funkcioniranje bez dodatnih uvjetovanja, što je u skladu s preporukom Potkomiteta za akreditaciju Međunarodnog koordinacijskog komiteta. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti