Produžen rok za mirno rješavanje spora s HEP-om

27.09.2017. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Produžen rok za mirno rješavanje spora s HEP-om

BiH će krenuti u formiranje stalnog pregovaračkog tima za mirno rješavanje sporova u koji će biti uključeni eksperti za određene oblasti.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobraniteljstva BiH o podnesenom zahtjevu "Hrvatske elektroprivrede - HEP" za mirno rješenje spora protiv Bosne i Hercegovine u vezi s izgradnjom "Rudnika i termoelektrane Gacko" sukladno Sporazumu između Vlade Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o recipročnom unaprjeđenju i zaštiti ulaganja i Ugovoru o energetskoj povelji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će za jednu od narednih sjednica predložiti odluku o formiranju stalnog pregovaračkog tima za mirno rješavanje sporova u koji će biti uključeni eksperti za određene oblasti.

Na ovaj će način biti realiziran zaključak Vijeća ministara BiH sa 102. sjednice, a u cilju izbjegavanja dodatnih troškova u situacijama kada je moguće voditi postupak mirnog rješavanja sporova.

Rok za mirno rješavanje spora s HEP-om produljen je do 1. prosinca 2017. godine, a dosadašnji razgovori predstavnika HEP-a i Vlade Republike Srpske nisu rezultirali dogovorom.

Hrvatska elektroprivreda je u svome zahtjevu istaknula prijeratna ulaganja u Termoelektranu Gacko koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske, zbog čega traži od BiH  više od 100 milijuna eura. Iako nijedan organ BiH nije sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka koje su prethodile sporu, Bosna i Hercegovina, kao državni subjekt međunarodnog prava, pasivno je legitimirana u ovom postupku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti