Sedam država u projektu zaštite i očuvanja kraških ekosistema

12.10.2017. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Sedam država u projektu zaštite i očuvanja kraških ekosistema
OTVORI GALERIJU

Cilj ECO KARST projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju, i održivoj upotrebi kraških ekosistema u Dunavskoj i Dinarskoj regiji.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo i nevladina organizacija CENER 21 iz Sarajeva  aktivno rade na implementaciji aktivnosti projekta ECO KARST. ECO KARST projekat je zvanično počeo sa implementacijom u januaru ove godine. Trenutno je aktivna druga faza projekta, koja je najvećim dijelom posvećena učenju i međusobnoj razmjeni iskustava u oblasti upravljanja zaštićenim područjima i razvoju poslovnih prilika.

Cilj ECO KARST projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju, i održivoj upotrebi kraških ekosistema u Dunavskoj i Dinarskoj regiji, podizanjem svijesti o ekosistemskim uslugama te povećanjem broja posvećenih, lokalnih pro-biodiverzitet biznisa. Projekat ECO KARST uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje imaju zajedničke karakteristike i slične probleme. Bosna i Hercegovina na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“. 

Projekat "ECO KARST - usluge ekosistema zaštićenih područja u kršu - pokretačka snaga lokalnog razvoja" se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područja kao faktora održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema i potencijala zelene ekonomije.

U ECO KARST projektu, vjeruju da očuvanje prirode i poboljšanje biodiverziteta u zaštićenim kraškim područjima može voditi stvaranju novih radnih mjesta i boljem kvalitetu života lokalnog stanovništva. Projekat ECO KARST je od velikog značaja za Zaštićeni pejzaž "Bijambare", ali i za lokalno stanovništvo koji su kontinuirano uključeni u implementaciju projekta.

Kroz ovaj projekat, uvodi se pojam pro-biodiverzitet biznisa - realističnog i obećavajućeg poslovnog modela za poduzetnike u pilot području. Najbolje biznis ideje će biti promovirane na području čitave regije.

Krajem septembra ove godine, predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Ilijaš i nevladine organizacije CENER 21, posjetili su Nacionalni Park Kalkalpen u Austriji, koji je jedan od partnera na projektu.

Studijska posjeta je bila odlična prilika da se prisutni upoznaju sa turističkom ponudom i metodama upravljanja i razvoja pro biodiverzitetskog poslovanja Nacionalnog parka Kalkalpen.

U okviru studijske posjete učesnici su obišli lokalne proizvođače, koji se nalaze u zapadnom dijelu NP Kalkalpen, a koji su primjer uspješnog pro-biodiverzitetskog poslovanja i partnerstva između NP Kalkalpena i lokalnih proizvođača. Porodica Höllhuber je učesnicima prenijela iskustva u proizvodnji voćnih sokova i jabukovog vina (cider), a predstavnik porodičnog preduzeća Holzbau Aigner o proizvodnji namještaja i stambenih objekata od drveta. Kako bi se sudionici upoznali i sa turističkom ponudom NP Kalkalpen, organizovana je šetnja edukativnom i historijskom stazom u dolini Bodinggraben, koja je uključivala posmatranje crvenih jelena i dvorca grofa Lamberg. Također, u ovoj regiji se nalazi i sjedište Austrijskih Federalnih šuma, koji su podijelili svoje iskustvo u upravljanju šumama na širem području NP Kalkalpen.

Jedan od ciljeva NP je zadržavanje mladih u regiji Kalkalpen, zbog čega su donosioci odluka ove regije razvili poseban program za mlade, uključujući i razvoj pro biodiverzitetskog poduzetništva. Učesnici iz Bosne i Hercegovine su bili zadovoljni programom studijske posjete, a korisna znanja će nastojati prenijeti na lokalne uslove tokom realizacije projekta EKO KARST.

Projektni partneri će se ponovno sresti u Parku prirode Žumberak u Hrvatskoj, gdje će biti održan Trening i identifikacija tipova ekosistema, ekosistemskih usluga i mapiranja i analiza donosioca odluka i zainteresiranih strana ciljnog područja.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i organizacija CENER 21 su partneri u implementaciji aktivnosti ECO KARST projekta, zajedno sa 14 partnerskih organizacija porijeklom iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Rumunije.

Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, koji je ko-finansiran sredstvima Evropske Unije (ERDF,IPA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti