Interes za ponovnu saradnju: "Shell" dolazi u BiH da traži naftu

14.10.2017. 11:25 / Izvor: Dnevni Avaz
Interes za ponovnu saradnju: 'Shell' dolazi u BiH da traži naftu

Sastanak predstavnika "Shella" i Vlade FBiH zakazan je za 23. oktobar u Sarajevu.

Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija "Shell" iskazala je interes za ponovnu saradnju s predstavnicima Vlade FBiH kada su u pitanju istraživanje i eksploatacija crnog zlata na području Federacije, saznaje "Dnevni avaz".

Predstavnici "Shella" već su za 23. oktobar u Sarajevu zakazali sastanak s čelnicima Vlade FBiH. Oni su 700 miliona dolara najavio "Shell" da će uložiti u istraživanje iskazali snažnu volju da se vrate u pregovore s Vladom FBiH i dobiju koncesiju za istraživanje. Ovu informaciju potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" i Nermin Džindić, ministar energije u Federalnoj vladi.

"Tačno je da su zakazali sastanak i vidjet ćemo šta će od svega biti. Interes da se vrate postoji", rekao je kratko Džindić.

Ova kompanija iz pregovora s Vladom FBiH iznenada se povukla 2015. godine, a 2011. su imali potpisan Memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013.  i 2014. No, kada je Memorandum istekao 4. oktobra 2014., saradnja nije nastavljena.

Tada su iz Vlade saopćili da je to bila želja "Shella", i to zbog situacije na svjetskom tržištu nafte i analiza ove kompanije. Ali, nezvanične informacije govorile su da predstavnici "Shella" nisu mogli naći zajedničku riječ s čelnicima Vlade koja je imenovana sredinom 2014.

Ova firma u pregovorima s Vladom tražila je dodjelu koncesije uz namjeru da naftu traži u predjelu Dinarida. "Shell" je u svojim analizama ocijenio da se nafta na ovom području nalazi na dubini od 4.000 do 8.000 metara.

Za samo jednu bušotinu planirali su izdvojiti 75 miliona dolara.

Džindić je potvrdio da će početkom naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti donesena konačna odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor stručnog međunarodnog konsultanta koji će pregovarati s potencijalnim istraživačem nafte.

Ministar tvrdi da je posao međunarodnog konsultanta da vodi pregovore i izabere najstručniju kompaniju kako bi bio potpisan za Federaciju najpovoljniji ugovor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti