Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika u KS se nastavlja

19.10.2017. 11:48 / Izvor: Fena
Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika u KS se nastavlja

Resorna ministrica Zilha Ademaj žali zbog činjenice da će štrajk zdravstvenih radnika u KS biti nastavljen te kaže da zbog toga trpe građani.

Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS i Vlade KS danas nisu postigli pomak u dogovorima o iznosu povećanja satnice, a generalni štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja.

Nakon višesatnih razgovora kantonalni premijer Elmedin Konaković naglasio je u izjavi za novinare da Sindikat istrajava na zahtjevima koji nisu realni te da za povećanje plaća zdravstvenih radnika imaju na raspolaganju 15 miliona KM godišnje, a Sindikat radnika u zdravstvu KS postavlja uvjete za čije ispunjavanje bi bilo potrebno oko 40 miliona KM.

"Novac je građana, mi njime upravljamo i raspolažemo. Nikad nećemo potpisati niti za jednu marku novca kojeg nema. Ponudili smo, u narednih deset godina, 150 miliona KM za plaće zdravstvenih radnika minimalno, ali nismo naišli na razumijevanje. Nećemo trošiti novac kojeg nema", naglasio je.   

Svjestan je, kaže, da su zdravstveni radnici nedovoljno plaćeni u odnosu na posao koji rade, ali da ponuda Vlade KS ovisi od toga koliko realno novca ima.  

"Ako se ne dogovorimo, a štrajk potraje bit ćemo prisiljeni tražiti rješenje za pružanje zdravstvenih usluga građanima KS. Mislim da je ovaj štrajk nepotreban i ima elemenata politike", kaže on. Nije, kaže niti za linearno povećanje plaća što traži Sindikat a kaže da to možda jeste solidarno, ali nije pošteno.  

On je podsjetio da je današnja ponuda Vlade KS bila satnica od 2,57 KM, uz minuli rad od 0,4 posto i 37,5 sati rada tokom sedmice. To je, kako je kazao, povećanje plaća za oko deset posto. Naglasio je da još planiraju iz Budžeta sa šest miliona KM finansirati i nabavku medicinske opreme.

Resorna ministrica Zilha Ademaj žali zbog činjenice da će štrajk zdravstvenih radnika u KS biti nastavljen te kaže da zbog toga trpe građani.

Očekuje da će predstavnici Sindikata koji su u štrajku još jednom dobro razmisliti i prihvatiti, kako je kazala, ono što im je Vlada KS velikodušno ponudila s obzirom na u ovako tešku situaciju u zdravstvu.

"Nerazumno mi je to što Sindikat traži kao i njihova odluka o nastavku uskraćivanja zdravstvene zaštite  građanima KS. Novca nema više od ponuđenog, ne želimo se zaduživati, dizati kredite da bi se plaća povećala. Te kredite neko mora vratiti, a nismo vratili niti one koje smo naslijedili od prethodnih vlada", naglasila je.   

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu doktor Edo Selimić kaže da ostaju pri svojim zahtjevima i ističe da se „štrajk nastavlja, do dogovora o realnoj cijeni rada“.

"Cijena rada je oborena u KS, pa i cijeloj FBiH. Raspoloženi smo i spuštati cijenu satnice, ali nemojte molim vas oduzimati od jednih a davati drugima. Hajdemo da imamo istu satnicu, a kasnije ćemo se baviti koeficijentima", naglasio je. 

Zdravstveni radnici stupili su 13. oktobra u štrajk, a tražili su povećanje satnice na 2,75 KM. Ubrzo su se  sastali s premijerom KS Elmedinom Konakovićem i predstavnicima Vlade koji su im tada ponudili satnicu od 2,50 KM, navodeći da na raspolaganju imaju 15 miliona KM, kao i da tražena satnica nije realna i da je za taj iznos potrebno 40 miliona KM.

Sindikat nije pristao na tu ponudu, nastavili su štrajk i u zdravstvenim ustanovama za to vrijeme primaju samo hitne slučajeve. Tokom štrajka rade Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke, kao i ustanove koje nisu dio Sindikata radnika u zdravstvu KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti