U RS-u nisu otkriveni usjevi GMO soje

23.10.2017. 08:39 / Izvor: Fena
U RS-u nisu otkriveni usjevi GMO soje

U okviru redovnih inspekcijskih aktivnosti izvršili su 155 pregleda usjeva merkantilne soje, ukupne površine od 327,3 ha.

Tokom kontrola, koje su poljoprivredni i fitosanitarni inspektori RS-a obavili u julu i augustu ove godine u RS-u, nije utvrđeno prisustvo genetički modificiranih usjeva soje.

U okviru redovnih inspekcijskih aktivnosti izvršili su 155 pregleda usjeva merkantilne soje, ukupne površine od 327,3 ha.

Kontrole su vršene na području cijele RS-a, a za potrebe identifikacije usjeva soje i subjekata kontrole korišteni su podaci iz Registra poljoprivrednih gazdinstava u RS-u, kao i podaci dobijeni od službenika Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pored vizuelne identifikacije, koja se vrši u određenoj fazi razvoja soje i korova u tom usjevu, inspektori su radili i brze testove na terenu koji omogućavaju identifikaciju genetički modificirane soje.

Ukoliko se pomoću brzih testova utvrdi da postoje indicije da je riječ o GMO soji, vrši se službeno uzorkovanje usjeva i uzorci se dostavljaju u ovlaštenu laboratoriju na analizu.

Iz Inspektorata su naveli da je ta vrsta monitoringa realizirana po treći put u  tom bh. entitetu.

Ovaj put nisu otkriveni GMO usjevi, za razliku od prethodnih godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti