Raste potražnja soje na domaćem tržištu

01.02.2018. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine
Raste potražnja soje na domaćem tržištu

Na tržištu Republike Srpske i BiH raste potražnja soje i cilj je proizvodnju ove žitarice vratiti na područje Modriče.

Na tržištu Republike Srpske i BiH raste potražnja soje i cilj je proizvodnju ove žitarice vratiti na područje Modriče, gdje postoje idealni uslovi za to i dobro znanja ratara, rekao je danas rukovodilac dobojske Područe jedinice Republičke agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragiša Marković.

"Sve proizvedene količine mogle bi lako da budu plasirane", istakao je Marković u Modriči, gdje je danas počela tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike tokom koje će proizvođači moći da se upoznaju o novinama u ratarskoj, povrtarskoj i stočarskoj proizvodnji.

On je naveo da su zbog velikog interesovanja ratara danas održana predavanja o novim sortama kukuruza, zaštiti strnih žita, te o agrotehničkim mjerama u uzgoju soje i otkupu ove poljoprivredne kulture.

Marković je na prvom ovogodišnjem predavanju za 20 ratara podsjetio na dobru višegodišnju saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi u Doboju i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Modriče.

Poljoprivredni proizvođač Simo Novaković rekao je da je na predavanju čuo korisne savjete koji će, ukoliko ih se poljoprivrednici budu pridržavali, pomoći u odabiru sorti, pravilnoj primjeni agrotehničkih mjera, a time boljem kvalitetu i većim prinosima soje.

Zimsku školu za poljoprivrednike organizuje lokalna uprava u saradnji sa dobojskom Područnom jedinicom Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti