U Bosanskoj Krupi kroz obuke rade na otvaranju 76 novih radnih mjesta

02.11.2017. 14:03 / Izvor: Akta.ba
U Bosanskoj Krupi kroz obuke rade na otvaranju 76 novih radnih mjesta

Općina Bosanska Krupa kreće u projekt "Povećanje konkurentnosti radne snage" na prostoru općine.

Općina Bosanska Krupa kreće u projekt "Povećanje konkurentnosti radne snage" na prostoru općine. Projekt se iplementira u saradnji sa PLOD Centrom iz Bihaća, Mješovitom srednjom školom "Safet Krupić", Službom za zapošljavanje USK, te poduzećima: Acma Group, Bosankar, Krupa Kabine, Novi most i ZAH.

Projekt finansira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Esma Hergić, Općina Bosanska Krupa, voditeljica projekta za poslovni portal Akta.ba je kazala kako će ovih dana biti raspisan javni poziv nezaposlenim licima koji se nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, za prijavu učešća u programu stručnog osposobljavanja, zanimanje zavarivač i za sticanje odgovarajuće stručne spreme – SSS KV zavarivač.

Navodi kako je cilj projekta uspostaviti sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bosanska Krupa, unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu, te provođenje najavljenog programa edukacije za minimalno 80 nezaposlenih lica.

"Obuka će biti kreirana prema potrebama poslodavaca u metaloprerađivačkoj industriji i odvijat će se u dva ciklusa koji će trajati po šest mjeseci. Nakon obuke očekuje se zapošljavanje 76 lica", pojašnjava Hergić.

Općina je kaže ranije radila na sličnom projektu koji je imao za cilj unapređenja poslovne zone Pilana, u okviru kojeg su rađeni sličani projekti edukacije radnika.

Naime, u saradnji sa PLOD Centrom i privrednicima, Općina je krajem 2016. godine uspješno završila i implementaciju projekta "Unapređenje Poslovne zone Pilana" koji su finansirali Švicarska vlada, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, te Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. U okviru projekta je obučeno i certificirano 30 zavarivača, shodno potrebama koje su zajednički definisala poduzeća, Općina i PLOD, unapređena je postojeća saradnja sa privatnim sektorom, kao i mehanizmi komunikacije između javnog, privatnog i NVO sektora.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti