U Sarajevu otvoren dvodnevni međunarodni sajam RENEXPO® BIH

08.11.2017. 12:53 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu otvoren dvodnevni međunarodni sajam RENEXPO® BIH
OTVORI GALERIJU

Međunarodni  tradicionalni RENEXPO® BiH sajam o obnovljivim izvorima energije svečano je otvoren danas u Sarajevu.

Četvrti međunarodni sajam i konferencija o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini - RENEXPO otvoren je danas u Sarajevu.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma Johann Georg Roehm, osnivač i direktor REECO Grupe poželio je dobrodošlicu prisutnim zvanicama.

"Kada sam jutros vidio spisak, prijatno sam se iznenadio impresivnom listom. Prepoznao sam više od 40 impresivnih zvanica i 10 federalnih i državnih ministarstava, kao i predstavnike ambasada Austrije, Turske, Poljske, Velike Britanije i SAD-a. Ovaj događaj će pokazati koliko je jaka volja i snaga da se iskoriste potencijalI u BiH", istakao je Roehm.

Direktor FIPA-e Goran Milić kazao je da je REECO Grupa stekla međunarodno priznanje kao najveća platforma za međunarodno povezivanje u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštite okoline u regionu Zapadnog Balkana, te da su oni njihovi dugogodišnji partneri.

"Agencija za unapređenje stranih ulaganja u BiH je prije četiri godine prepoznala značaj RENEXPO sajma i kao partner se pridružila u organizaciji kako bi dala svoj doprinos u unapređenju promocije potencijala energetske efikasnosti", istakao je Milić.

Naglasio je da su otvorene diskusije o statusu projekata vjetroeletrana na prošlogodišnjem okruglom stolu utjecale na dinamiku implementacije vjetroparka Mesihovina čije se otvaranje očekuje uskoro.

Prisutnima na otvaranju obratio se i Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH Philippe Kupfer koji je kazao da je budućnost u obnovljim izvorima energije.

"Zbog toga je veoma važno da održavamo dobre kooperantske odnose između međunarodnih i domaćih kompanija, ali i domaćih vlasti kako bi se projekti mogli sprovoditi i realizirati. Mi smo jako ponosni što je Austrija u BiH uključena u projekte kao što su ovi i dalje će ih nastaviti podržavati", kazao je Kupfer.

Inače, najznačajnija internacionalna platforma je i ove godine u Sarajevu okupila investitore, predstavnike ministarstava i opštinskih organizacija, kao i tržišne aktere i svjetske industrijske lidere iz sektora obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, vodoprivrede i zaštite okoliša, te brojne inostrane izlagače.

Zajedno sa predstavljanjem tržišnih potencijala cijelog regiona, mogućnošću investiranja i predstavljanja novih projekata, prateći programi koje sajam nudi međusobno povezuju više od 1.500 posjetilaca i 700 učesnika konferencija svake godine. Prema najavama organizatora tokom ovog dvodnevnog događaja predstavit će se 80 izlagača iz 20 država.

Program RENEXPO® BiH tokom naredna dva dana bit će raznovrstan i sastoji se od radionica, konferencija, B2B sastanaka, stručnog obilaska sajma, otvorenog foruma, brojnih seminara, te večernjeg prijema za izlagače.

Vrata Kongresnog centra Hills su za posjetitelje sajma otvorena danas i sutra od 9:00 - 17:00.

Poslovni portal Akta.ba je globalni platinasti medijski pokrovitelj sajma RENEXPO.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti