Na području KS turističkom sektoru izrečene kazne u iznosu od 38.150 KM

14.11.2017. 07:35 / Izvor: Fena
Na području KS turističkom sektoru izrečene kazne u iznosu od 38.150 KM

Kod navedenog broja subjekata za period koji je obuhvaćen kontrolom boravila su 130.752 gosta.

Primjenjujući odredbe Zakona o turizmu Kantona Sarajevo i Odluke o visini boravišne takse, kantonalni tržišno-turistički inspektori su tokom protekla tri mjeseca izvršili inspekcijski nadzor nad radom 11 putnučkih agencija i 114 subjekta koji pružaju usluge smještaja u Kantonu Sarajevo, s posebnim fokusom na obračun i uplatu boravišne takse.

Obračunata boravišna taksa za period koji je obuhvaćen kontrolom kod navedenog broja subjekata iznosi 520.198 KM, od čega na račun Turističke zajednice KS nije uplaćeno 84.604 KM. Pored ove nepravilnosti inspektori su, u momentu provođenja inspekcijskih nadzora, zatekli ukupno 21-og neprijavljenog gosta, koji nisu bili uvedeni u knjigu gostiju, kako je predviđeno važećim zakonskim propisima, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS.

Radi utvrđenih nepravilnosti, neevidentiranja gostiju i neuplaćene boravišne takse Turističkoj zajednici KS, te nepravilnosti u radu putničkih agencija, inspektori su djelovali izdavanjem 36 prekršajnih naloga u iznosu od 38.150 KM, a donijeli su i 11 rješenja, od čega devet o otklanjanju utvrđenih nedostataka, te dva rješenja o zabrani rada.

Kod navedenog broja subjekata za period koji je obuhvaćen kontrolom boravila su 130.752 gosta, a evidentirano je ukupno 285.654 noćenja.

Rad tržišno-turističke inspekcije u segmentu ovih nadzora značajno bi bio olakšan kada bi općinski organi izvršili kategorizaciju za ugostiteljske objekte koji pružaju usluge smještaja bez zvjezdice, čime su subjekti iz te skupine, koji žele poslovati u skladu sa zakonom, dovedeni u položaj pravne nesigurnosti. Ovo je posebno izraženo u slučajevima kada fizičke osobe (vlasnici privatnih stanova) žele registrirati objekat u svrhu pružanja usluga smještaja.

Iz KUIP-a KS napominju obveznike boravišne takse da su dužni sedmično vršiti uplatu naplaćene boravišne takse na račun Turističke zajednice KS, kao i da su do 15-og u mjesecu obavezni dostaviti izvještaj o broju registriranih gostiju i noćenja za prethodni mjesec Inspektoratu tržišno-turističke inspekcije KUIP-a i Turističkoj zajednici KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti