Smanjiti utjecaj zagađenja zraka na javno zdravlje

17.11.2017. 10:31 / Izvor: Fena

Procjenjuje se da su bolesti prouzrokovane zagađenjem odgovorne za devet miliona preuranjenih smrtnih slučajeva

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici je sinoć, u saradnji sa Eko forumom, organizirao tribinu "Utjecaji zagađenja zraka na javno zdravlje", na kojoj je predavač bila naučni saradnik Agencije za zaštitu okoliša Vlade SAD-a i gost ambasade ove države u BiH Bet Haset Sipl.

"Ono što je najvažnije ovdje, što je moj zadatak za vrijeme mog boravka nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini, je da se poveća svijest građana i da se poveća svijest nadležnih vlasti i državnih institucija da se što je moguće više koriste postojeća tehnička dostignuća. Mislim  da bi najbolje bilo koristiti strana iskustva, ono što je već dalo rezultate u drugim zemljama i upravo to je jedan od zadataka da iskustva koja smo mi imali u SAD-u  upotrijebimo ovdje kako bi se situacija popravila", rekla je Sipl.

Procjenjuje se da su bolesti prouzrokovane zagađenjem odgovorne za devet miliona preuranjenih smrtnih slučajeva, odnosno 16 posto svih smrtnih slučajeva širom svijeta.

To je tri puta više nego od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno, te 15 puta više nego u svim ratovima i drugim oblicima nasilja, rečeno je na skupu, navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Boris Hrabač je naglasio da je neophodna saradnja nevladinog i vladinog sektora, udruženja i ekonomije, da bi se riješio ovaj veliki problem.

Hrabač je istakao da bi osnovni način njihovog djelovanja trebao  biti intersektorski.

"To znači saradnja sa svim ostalim sektorima u društvu i u vladi koji mogu pomoći rješavanju nekog zdravstvenog problema. Sada očekujemo saradnju sa ekonomskim sektorom, privredom, bolnicom i ministarstvima u kantonalnoj vladi zaduženim za kontrolu zagađenja zraka, količinu emisije iz dimnjaka Željezare i tako dalje. To nije nimalo lak zadatak i niko ne može sam riješiti tako nešto komplicirano. Evropski pristup ide za tim, da insistira za tim da se radi intersektorski, dakle više institucija, ministarstava, nevladinih udruga, sve zavisi o čemu se radi. Zavod će svakako preuzeti tu ulogu. Sa kolegama iz američke ambasade smo dogovorili da Zavod za javno zdravstvo pokuša procijeniti koliki je utjecaj aero-zagađenja na zdravlje. Sada Metalurški institut radi mjerenje koncentracije sumpor-dioksida i lebdećih čestica u zraku i mi preuzimamo te podatke", rekao je Hrabač.

Tokom predavanja su upoznati o međunarodnim iskustvima i posljedicama zagađenja zraka po zdravlje, te američkim iskustvima u poduzimanju mjera za smanjenje zagađenja, a potom je upriličena i polusatna rasprava te razgovor, tokom kojeg su prisutni građani imali priliku postaviti pitanja predstavnicima Instituta za zdravlje, Eko foruma i gošći iz SAD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti