Gradonačelnik Zenice: Budžet stabiliziran, pitanje grijanja riješeno

20.11.2017. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Gradonačelnik Zenice: Budžet stabiliziran, pitanje grijanja riješeno

Rezimirajući rezultate istakao je da je Grad preuzeo sa preko 62 miliona KM duga i prvo što je morao uraditi jeste stabilizirati budžet i odgovoriti potrebama građana Zenice.

Grad je nešto što je iznad svih nas – politiku i političare kritikujte, ali svoj grad hvalite i promovišite, kazao je danas gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović na press konferenciji koju je organizovao povodom prve godišnjice svoga rada.

Rezimirajući rezultate istakao je da je Grad preuzeo sa preko 62 miliona KM duga i prvo što je morao uraditi jeste stabilizirati budžet i odgovoriti potrebama građana Zenice.

"Nisam mogao praviti tornjeve, arene i GGM-ove jer je grad maksimalno zadužen, a zatekao sam ogromne probleme što nedolikuje jednom gradu kao što je Zenica", kazao je Kasumović

Naglasio je da su dva osnovna problema grada su daljinsko grijanje i zapošljavanje i podsjetio da je sedmi dan kada je preuzeo funkciju bilo minus 24 stepeni celzijusa, a nije bilo grijanja. Trebalo je riješiti taj veliki problem, a nije se moglo zadužiti ni fening.

Grijanje 2019. godine 

Kao ekonomista, uz minimalno učešće grada, odmah po preuzimanju funkcije osmislio kako napraviti najmodernije grijanje u BiH.

"Sadašnje grijanje troši blizu 200.000 tona uglja, inače tihog ubice, odlučio sam zajedno sa Vladom Finske i Arcelor Mittalom našli smo modus kako da riješimo pitanje grijanja Grada Zenice. Riješeno je tako što će se grad grijati na nus proizvod, plin iz visokokoksne peći i iz visoke peći, a rezervna je varijanta zemni gas. Projekat je vrijedan 100 miliona KM, a isplativ je u roku sedam godina", istakao je Kasumović.

Garant kredita koji je odobrio EBRD je Mittal, dok će Finska kompanija instalirati kotlove. Budući da se radi o joint venture kompaniji, Arcelor Mittal će biti vlasnik 50 posto, kompanije, Vlada Finske i finska kompanija 30 posto,  a Grad Zenica 20 posto, istako je gradonačelnik Zenice.

"Užurbano se radi na svemu, od pripreme dokumentacije, pripreme tendera, početka radova i slobodno mogu reći je ovo pitanje riješeno i da će građani Zenice imati najmodernije grijanje 2019. godine", naglasio je Kasumović, te dodao da je “projekat KTG-a sa gospodinom Montenegrom davno propao”.

Osim toga, u planu je da se formira preduzeće Zenica gas koje će distribuirati gas u prigradska naselja do kojih vrelovod ne može stići.

Nadalje, Kasumović je podsjetio da je Evropska unija zajedno sa EBRD-om, uvrstila Zenicu zelene gradove. Shodno tome EBRD finansira stručnjake iz Evrope vezano za ekologiju koji će locirati sve izvore zagađenja u gradu i napraviti desetke ili stotine projekata koje će dijelom oni finansirati, a drugim dijelom Grad Zenica.

Tako će u budućnosti biti zabranjeno loženje uglja u Zenici, naglasio je gradonačelnik Zenice.

Rješavanje otpadnih voda 

Podsjetio je da je na izborima pobijedio kao nezavisni kandidat gdje nema niti jednog vijećnika svog i da se susreo sa bezbroj opstrukcija.

"Zaista ne znam što to rade. Nadam se da će građani prepoznati šta ko rade i na narednim izborima tako i vrednovati. Izbore sam dobio na osnovu životnih referenci i obećanja građanima. Ta obećanja postoje i svako će se uvjeriti da ću puno prije kraja mandata sve i ispuniti. Neke stvari sam već završio, neke 80-90 posto, a na nekim se radi", naglasio je Kasumović.

"Čitavo vrijeme sam imao opstrukcije. Šta je god za dobrobit grada oni opstruišu. Pokušali su zaustavili projekat izradnje Regionalnog vodovoda Plava voda. Vlada ZDK je u aprilu povukla saglasnost i zaustavila projekat. Zamolio sam direktora EBRD-a da nam se da mjesec dana roka i izvršili smo pritisak, te je kantonalna Skupština na kraju pod pritiskjom građana morali to vratiti. Tada sam SDA i HDZ prozvao osovinom zla i sada stojim iza toga. Oni koji su htjeli građanima uskratiti da piju čistu vodu, šta je drugo nego osovina zla", dodao je on, ističući da je sutra u Travniku finalno potpisivanje ugovora za ovaj projekat.

Osvrnuo se i na riješen problem pasa lutalica na evropski način. Upravljanje azilom je dato kompaniji Alba, koja je preuzela higijenski servis i održavanje azila, a veoma brzo će biti, kazao je on, raspisan i tender za upravljanje tim azilom u budućnosti.

"Sljedeće što sam uradio, a nisam obećao, jeste projekat zajedničkih naplatnih mjesta. Jednim mjestom za naplatu svih komunalija napravljena je ušteda u iznosu od oko 700.000 KM godišnje građanima Zenice", istakao je gradonačelnik, dodajući da ovaj model naplate žele uvesti i drugi gradovi i općine iz BiH

Pored toga, jednim od najvećih uspjeha smatra što je smanjio finansiranje stranaka sa 150.000 na 1.500 KM iz budžeta grada, dobitak grant sredstava u iznosu od oko 36 miliona KM za rješavanje otpadnih voda, te što je Gradska uprava dobila BFC certifikat za prijateljsko okruženje za investitore.

Ukazao je i na problem komunalnih taksi, te podsjetio da u Zenici trenutno ima 114 kladionica u kojima građani Zenice ostavljaju milione.

"Ono što ja radim jeprije svega društveno odgovorni angažman čime želim svoje građane sačuvati od ovog poroka. Shodno tome, želim da se broj svede na normalnu mjeru i da dio tog kolača ima i Grad Zenica. Iako je to bila borba sa vjetrenjačama, uspio sam naplatiti oko milion KM za 2015. i 2016. godinu, a na narednim sjednicama se planiram vratiti na prethodne godine", istakao je on.

Smanjenje nezaposlenosti

Po njegovim riječima, drugi problem kojem je posebno posvećena pažnja je pitanje nezaposlenosti i to je najozbiljniji problem ovog grada. "Podsjećam da je 2008. godine zadnja investicija koja je došla u Zenicu, ali se nadam da će BFC certifikat podstaknuti investitore da dolaze u ovaj grad i rezultati tog certifikata će vrlo brzo biti", kazao je Kasumović.

Kako bi se smanjila nezaposlenost i mještani zadržavali u selima izdvojeno je 3,2 miliona KM sredstava za poljoprivredu. Podcrtava da je za dodjelu poticaja zadužena komisija, te da će sve biti transparentno. 

Istakao je da je urađeno mnogo projekata za unaprjeđenje kvaliteta života građana  kao što su uspostavljanje zajedničkih naplatnih mjesta, besplatni Wi-Fi u mjesnim zajednicama, poduzete su brojne aktivnosti s ciljem poboljšanja efikasnosti rada Gradske uprave, ostvarene su velike uštede u potrošnji goriva, smanjeni su troškovi održavanja zgrada i poslovnih prostora, kao i troškovi telefona i reprezentacije.

Na kraju konferencije Kasumović je rekao da su mnogi projekti u planu i da se nada da će razvoj grada Zenica u narednim godinama krenuti uzlaznom putanjom.

 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti