Jačanje saradnje u oblasti turizma između zemalja regiona i Kine

24.11.2017. 12:57 / Izvor: Fena
Jačanje saradnje u oblasti turizma između zemalja regiona i Kine

Dolazak kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih pet godina se upetorostručio.

Dolazak kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih pet godina se upetorostručio i u prošloj godini u BiH je boravilo oko 17.000 kineskih turista - izjavio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ministar Šarović predsjedava Samitom na visokom nivou o saradnji u oblasti turizma između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Sarajevu. 

"BiH je na Samitu u Rigi prošle godine dobila organizaciju konferencije u oblasti turizma u okviru platforme 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine", podsjetio je Šarović dodajući da je tema konferencije unapređenje turizma između zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine, te da će na kraju skupa biti usvojena  zajednička izjava.

Šarović je izrazio uvjerenje da će konferencije unaprijediti turističke ponude zemalja i osigurati  dolazak više turista iz Kine.

"BiH očekuje mnogo u tom smislu pogotovo što je BiH ispregovarala sporazum o ukidanju viza za građane Kine i obrnuto za građane BiH prilikom putovanja u Kinu. Svakako da je doprinos razvoju turizma i činjenica da je komunikacija sada efikasnija i brža imajući u vidu da ima više destinacija koje povezuju ovaj dio Evrope sa Kinom", naveo je Šarović.

Dodao je da se kineski turisti u BiH u prosjeku zadržavaju samo dva dana, te da je ovo ujedno pokušaj da se u saradnji sa drugim zemljama u regionu postigne da se njiihov boravak produži. Šarović je kazao da je neophodno brendirati određene turističke destinacije u BiH koje kineski turisti najviše posjećuju.

Naglasio je i potrebu regionalnog pristupa turističkih ponuda kineskim turistima, te izrazio uvjerenje da će konferencija dati dobre rezultate i biti podsticaj razvoju turizma između Kine, BiH i regiona.

Zamjenik ministra kineske nacionalne turističke administracije Du Jiang je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Sarajevu i prisustvuje četvrtoj konferenciji za turističku saradnju između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

"Saradnja u oblasti turizma između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope godinama bilježi rast i dosad su ostvareni zadivljujući rezultati. Broj turista između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope koji idu u jednom ili drugom smjeru povećao se sa 500.000 u 2011. godini na 1.250.000 u 2016. godini. Zabilježili smo takav dobar rezultat intenzivirajući saradnju u okviru platforme odnosno mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope  „16 plus jedan“. Lično sam uvjeren u ogromnu perspektivu i budućnost saradnje u oblasti turizma u okviru „16 plus jedan“ kao i u uspjeh današnje konferencije", naglasio je Du Jiang.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da BiH puno očekuje od mehanizma saradnje "16 plus jedan", te da je današnja konferencija samo jedan od segmenata  saradnje BiH sa Kinom i zemljama centralne i jugoistočne Evrope.

"Saradnja u turizmu je izuzetno značajna jer turizam postaje sve značajnija i važnija privredna grana koja se razvija izuzetnom dinamikom. Uzimajući u obzir porast turizma u posljednje tri godine, BiH se nalazi među 20 zemalja svijeta po najvećem broju turističkih posjeta i to je nešto što raduje, ali možda i ne iznenađuje s obzirom na prirodne ljepote i izuzetno kulturno-istorijsko  nasljeđe, našu tradiciju i brojne zanimljivosti sa kojima se turisti mogu upoznati u BiH", istakao je Zvizdić.  

Najavio je da će ovih dana biti potpisan sporazum o bezviznom režimu koji će, kako je naglasio, sasvim sigurno povećati broj turista koji iz godine u godinu raste dvostruko iz Kine u BiH, te dodao da će biti pokrenuta inicijativu o direktnoj avioliniji koja bi povezala Peking sa Beogradom i sa Sarajevom.

 "Sa Kinom očekujemo saradnju i u drugim oblastima, posebno u oblasti energetike. Zbog toga će u Budimpešti biti potpisan jedan ugovor o izgradnji Bloka 7 TE u Tuzli, ali brojnih drugih projekata, kao što su autoputevi u Republici Srpskoj, novi energetski projekti, zatim forum za IT tehnologije koji će biti održan iduće godine u BiH i drugo", kazao je Zvizdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti