Modificirani zakon o akcizama nije još stigao u PSBiH

29.11.2017. 08:31 / Izvor: Fena
Modificirani zakon o akcizama nije još stigao u PSBiH

Vijeće ministara BiH je prošle sedmice utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) i njen zamjenik Šefik Džaferović (SDA) jučer su, nakon sjednice proširenog Kolegija tog doma, izjavili novinarima da u Parlamentarnu skupštinu još nije stigao modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je nedavno utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Krišto je, odgovorajući na novinarsko pitanje da li će HDZBiH podržati predloženi zakon kao što je i ranije podržavao, kazala kako ne vidi razloga „zašto bi mijenjali stavove“.

"Što se tiče zakona o akcizama, mi to nismo dobili u parlament. Kad dobijemo, sukladno Poslovniku to će se naći na sjednici Doma, i naravno da ćemo mi imati svoj stav kakav smo i imali", navela je Krišto.   

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović je kazao da će modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, „imati svoj put kada dođe u parlamentarnu proceduru“.  

Zamjenik predsjedavajuće Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić je izjavio novinarima da „imaju potpuno jasan, nedvosmislen stav tokom cijelog vremena rasprave u vezi s poskupljenjem goriva, odnosno akcizama“.

"Stav je potpuno jasan, mi nećemo podržati ovakvu vrstu pristupa, netransparentnost. Dakle, postupci u kojima se praktično ne zna u šta će biti trošena sredstva", naveo je Bojić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac je izjavio novinarima da će taj Klub, kao što je to radio u prethodne tri godine i u nekim drugim periodima, „isključivo biti motiviran stavovima institucija RS-a i potrebom da se omogući RS-u investicioni razvojni ciklus“.

"To bi, definitivno, usvajanje modifikovanog zakona omogućilo. Za nas je primarno pitanje redovan priliv sredstava, čime bi Republika Srpsaka ušla u investicije za izgradnju auto -puteva, puteva i rekonstrukciju postojeće putnih komunikacija", kazao je Košarac.

Vijeće ministara BiH je prošle sedmice utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava.

Kako je nakon sjednice saopćeno iz Vijeća ministara BiH, modificirani prijedlog s pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju Delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

"Set zakona o akcizama je upućen u daljnju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta", saopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti