Podrška Nacrtu zakona o zabrani pušenja

30.11.2017. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Podrška Nacrtu zakona o zabrani pušenja

Članovi Vlade distrikta zaključili su da je potrebno ostaviti prikladan rok prilagođavanja vlasnicima ili korisnicima javnih mjesta

Vlada Brčko distrikta podržala je i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana na javnim mjestima u distriktu.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić rekao je da Vlada podržava Nacrt zakona s obzirom da su pušenje i druge upotreba duvana štetni za organizam zbog pojave niza bolesti, odnosno zdravstvenih problema kod onih koji upotrebljavaju nikotinske proizvode.

"Važno je istaći činjenicu da ćemo u narednom periodu, osim zaštite nepušača, subvencionisati borbu protiv zavisnosti pušenja kako bismo preventivno djelovali protiv ove pojave", dodao je Čandić.

Članovi Vlade distrikta zaključili su da je potrebno ostaviti prikladan rok prilagođavanja vlasnicima ili korisnicima javnih mjesta, te preciznije definisati inspekcijski nadzor, odnosno šta bi on sve obuhvatao kako bi se obezbijedila efektivna primjena zakona.

Na sjednici je data saglasnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za primjenu "modularnog pristupa" u izradi strategije o saradnji sa iseljeništvom u okviru projekta "Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne planove, politike i aktivnosti u BiH - dijaspora i razvoj".

Šef Odjeljenja za izbjegla i raseljenja lica Vlade Brčko distrikta Jelena Nikić Damjanović rekla je da bi se na ovaj način bolje uspostavile veze sa dijasporom, s obzirom da je sve više ljudi u inostranstvu i da je prisutan trend iseljavanja iz zemlje.

Nakon diskusije o inicijativi poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senada Šepića u vezi s prijedlogom odluke o osnivanju fonda solidarnosti za ostvarivanje novih radnih mjesta, brčanska Vlada odgodila je izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda i zadužila Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu da prikupi više informacija u vezi sa tom inicijativom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti