U Lukavcu će se praviti i metalni kreveti

01.12.2017. 10:56 / Izvor: Oslobođenje
U Lukavcu će se praviti i metalni kreveti

Domaće firme koje posluju samostalno ili unutar neke slobodne/poslovne zone sve više rade za izvoz.

Domaće firme koje posluju samostalno ili unutar neke slobodne/poslovne zone sve više rade za izvoz. Kod nekih je slučaj da rade isključivo za izvoz jer im domaće tržište nije privlačno. Tako spavaće sobe, madraci i latofleks ležaji koji se proizvedu u Slobodnoj zoni Holc u Lukavcu, idu uglavnom za Njemačku, Holandiju, Belgiju, Italiju i druge zemlje zapadne Evrope.

Samo jedna firma posluje u ovoj zoni, a zapošljava 1.262radnika. Kako je kazao Mahir Selimović, direktor ove slobodne zone, promet je prošle godine iznosio 26 miliona KM, a ove bi trebao biti blizu 35 miliona. Stoga i ne čudi što su drugi u FBiH po rezultatima s 98,17 posto izvezene ukupno proizvedene robe, koje je Vlada FBiH predstavila nedavno.

"Postoji mogućnost da sljedeće godine dobijemo investitora koji će u našu slobodnu zonu dovesti proizvodnju metalnih kreveta. Radi se o investitoru iz Njemačke, koji ima firme u Njemačkoj i Kini, ali nije zadovoljan poslovanjem u Kini, pa je odlučio kompletnu proizvodnju da prebaci u BiH. Početkom sljedeće godine će taj ugovor biti potpisan, a pokretanjem tog posla će za početak biti zaposleno oko 50 novih radnika", kazao nam je Selimović.

Ova slobodna zona ima sve što je potrebno, čak i carinsku službu koja redovno pregleda kamione koji svakodnevno idu preko granice. Tako dnevno ode četiri do pet kamiona, a ove godine izvezeno njih 900. Do kraja godine bi taj broj trebao biti 950.

Međutim, nije u svakoj zoni sve sjajno. Tako je u Slobodnoj zoni Visoko sve dobro, osim usklađenosti propisa koji tjeraju i investitore. Kako nam je kazao direktor ove zone Kemal Bećirević, od 1997. godine kada su osnovani, sklopljeno je dvjestotinjak ugovora s korisnicima, ali su zbog neusklađenosti određenih propisa ostala samo njih 23.

"Najviše se izvozi tekstil i tu prednjači firma Prevent koja radi auto- presvlake za velike svjetske kompanije. Za domaće tržište iz naše zone ide samo jedan posto proizvoda, a razlog što ne radimo više je upravo ta neusklađenost propisa. Obraćali smo se nekoliko puta vlastima i tražili da se to riješi, ali oni ne mare za nas osim jednom godišnje kada im trebamo dostaviti izvještaj o radu", kazao je Bećirević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti