Četiri slobodne zone izvezle više od pola milijarde maraka

12.01.2018. 11:02 / Izvor: Večernji List
Četiri slobodne zone izvezle više od pola milijarde maraka

Prema izvješću koje je objavilo Ministarstvo trgovine Federacije BiH, jasno se vidi kako su slobodne zone jedan od pokretača domaće ekonomije.

Slobodna zona je dio carinskoga teritorija BiH koji je posebno ograđen i označen i u kojoj se gospodarske djelatnosti obavljaju uz posebne uvjete u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, piše Večernji list BiH.

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za neizravno oporezivanje BiH, na području Federacije BiH trenutačno su aktivne četiri slobodne zone: - Slobodna zona “Holc” d.o.o. Puračić, Slobodna zona “Vogošća” d.o.o. Vogošća, Slobodna zona “Visoko” d.o.o. Visoko, Slobodna zona “Hercegovina” d.o.o. Mostar.

Prema izvješću koje je objavilo Ministarstvo trgovine Federacije BiH, jasno se vidi kako su slobodne zone jedan od pokretača domaće ekonomije, osobito kada se govori o Visokom. Naime, ukupna vrijednost proizvedene robe u ove četiri zone je 557,6 milijuna maraka. Od ovoga iznosa čak 514 milijuna maraka odnosi se na vrijednost robe koja je proizvedena u BiH i izvezena u strane zemlje. Vrijednost proizvedene robe koja je izvezena na domaće tržište je 43,58 milijuna maraka. Istovremeno, vrijednost robe koja je uvezena u poslovne zone iz stranih zemalja je 457,5 milijuna maraka, dok je vrijednost roba iz BiH uvezenih u slobodne zone 94,6 milijuna maraka.

"Najbolje rezultate s aspekta ostvarenog izvoza u odnosu na vrijednost proizvedene robe u zoni, ostvarila je slobodna zona 'Vogošća' d.o.o Vogošća, tj. 100 posto proizvedene robe izvezeno je u inozemstvo. Slobodna zona 'Holc' d.o.o. Puračić je druga po rezultatima ostvarenog izvoza u inozemstvo, tj. izvezeno je 98,17 posto od ukupno proizvedene robe u slobodnoj zoni, slobodna zona 'Visoko' d.o.o Visoko je treća s izvezenih 96,28 posto od ukupno proizvedene robe u slobodnoj zoni, dok je slobodna zona 'Hercegovina' d.o.o Mostar ostvarila 66,17 posto izvoza u odnosu na ukupno proizvedenu robu u slobodnoj zoni", navodi se u dokumentima Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Zaključuje se kako podaci govore o opravdanosti postojanja slobodnih zona te kako je pokrivenost uvoza izvozom skoro 90 posto, što do sada nije bio slučaj u BiH. Očekuje se kako će se novim projektima i poslovnim pothvatima povećati proizvodna bilanca te kako će brojke idućih godina biti još bolje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti