Potpisan sporazum za gradnju kružnog toka u Jošanici

12.12.2017. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum za gradnju kružnog toka u Jošanici

Vlada KS je I Transverzalu usvojila kao kapitalni projekat među kojima su i četiri raskrsnice sa kružnim tokovima na području općine Vogošća.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisali su danas Sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta rekonstrukcije raskrsnice u kružni tok na magistralnoj cesti M-18, lokalitet Jošanica, općina Vogošća. 

Vlada KS je I Transverzalu usvojila kao kapitalni projekat među kojima su i četiri raskrsnice sa kružnim tokovima na području općine Vogošća.

"Za realizaciju ovog projekta Vlada KS je izdvojila 1.000.000 KM. Zahvaljujemo se JP Ceste FBiH koje su se uključile u rješavanje ovog problema kroz izradu projektne dokumentacije kao i nadzora nad izvođenjem radova", rekao je ministar Fišo.

Problem saobraćajnih gužvi u Vogošći, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, moguće je riješiti izgradnjom I Transverzale i raskrsnica sa kružnim tokom na postojećem magistralnom putu. Kao najveći problem u domenu raskrsnica sa kružnim tokom prepoznat od strane struke je izgradnja raskrsnice na Vogošćanskoj petlji,  kao početne tačke I Transverzale.

"Općina Vogošća je provela proceduru imovinsko-pravnog rješavanja i očekujemo da će u narednom periodu JP Ceste FBiH ovaj projekat uvrsti u prioritetne projekte kako bi se krenulo u odabir najpovoljnijeg izvođača radova i  u narednoj građevinskoj sezoni počelo sa izvođenjem radova", istakao je načelnik Smajić.

Direktor Pravdić je naveo da je JP CFBiH uradilo projektnu dokumentaciju i po usvajanju rebalansa će se krenuti u proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova, te da će realizacija ovog sporazuma riješiti jedan od velikih problema saobraćajnih gužvi.  

Pored ove raskrsnice na području općine Vogošća planirana je izgradnja još tri raskrsnice sa kružnim tokom i to na Kobiljoj glavi, ulazu u fabrički kompleks „Unis“ i raskrsnici kod hotela „Sunce“, saopćeno je iz kabineta načelnika Općine Vogošća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti