Ponuđena rješenja koja vode prema održivom razvoju u Bosni i Hercegovini

15.12.2017. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Ponuđena rješenja koja vode prema održivom razvoju u Bosni i Hercegovini

Projekt CO-SEED provodi WWF Adria sa partnerima u BiH, Albaniji, Srbiji, Crnoj gori i Turskoj a podržan je od EU. 

Udruga Dinarica u partnerstvu sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF Adria organizirala je okrugli stol kako bi se raspravilo o trenutnim problemima provedbe Procjene utjeraju na okoliš i Strateške procjene utjecaja okoliš u Bosni i Hercegovini.

Cilj okruglog stola bio je i predstaviti preporuke za unaprjeđenje i usklađivanje zakonodavnog okvira s relevantnim Direktivama Europske unije. Preporuke su nastale kao rezultat analize napravljene u sklopu projekta „Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj “(CO-SEED).

"Proveli smo detaljnu analizu zakonodavnih okvira za procjenu utjecaja potencijalnog infrastrukturnog razvoja i analizu razine  građanskog angažiranja u odlučivanju. Na osnovu ove analize izradili smo i preporuke koje smo predstavili na ovom okruglom stolu kako bi zainteresirani dionici zajedno raspravljali o procedurama provedbe studija utjecaja na okoliš a koje su se pokazale izuzetno problematičnima i nedorečenima", istaknuo je Đorđe Stefanović, voditelj projekta CO-SEED

"Nije rijedak slučaj da podaci koji se nalaze u tim studijama ili su stari preko 30 godina ili više ne uzimaju u obzir današnje vrijeme i klimatske promjene ali isto tako i podaci koji su novijeg datuma vrlo često su netočni, vrlo često su napuhani ili pogrešno interpretirani i stavljeni u širi kontekst", dodao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu –Banjaluka.

Više od 20 predstavnika organizacija civilnog društva, medija, entitetskih ministarstava i Elektroprivrede BiH sudjelovalo je u radu okruglog stola. Tijekom rasprave sudionici okruglog stola posebno su istaknuli potrebu za jasnijim konceptom organiziranja civilnog društva s ciljem kontinuiranog utjecaja na donositelje odluka.

Također je istaknuta potreba za osnivanjem referentnog laboratorija koji bi mogao dati odgovore na stvarno stanje stvari u okolišu.

"U Bosni i Hercegovini  potrebno je omogućiti mehanizam uključivanja organizacija civilnog društva u proces izvještavanja i osigurati mehanizam za organizacije civilnog društva u pripremanju alternativnog izvještaja o statusu provedbe Arhuške konvencije. Treba uzeti u obzir da je ovo složena zemlja, s visokim stupnjem decentralizacije te su osim državne razine i entiteti u potpunosti odgovorni za usvajanje i provedbe propisa o zaštiti okoliša. U većini situacija sve strane rade zajedno te su i zakoni većinom usklađeni, ali postoje iznimke u kojima su razlike vidljive. Radi toga smo i izradili preporuke za sve strane u situacijama gdje je to moguće. Također smo iskoristili priliku da predstavimo i priručnik s uspješnim primjerima provedbe procjena utjecaja na okoliš iz cijelog svijeta", zaključio je Stefanović.

Projekt CO-SEED provodi WWF Adria sa partnerima u BiH, Albaniji, Srbiji, Crnoj gori i Turskoj a podržan je od EU. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti