Analiza CCI-a: Zanemariva uloga građana u planiranju rada institucija

19.12.2017. 12:45 / Izvor: Fena
Analiza CCI-a: Zanemariva uloga građana u planiranju rada institucija

U postojećem zakonodavstvu ne postoje izričite odredbe kojim se neposredno uređuje učešće civilnog društva u procesu odlučivanja odnosno izradu javnih politika.

Mehanizmi predviđeni postojećim zakonima u BiH pokazuju da je zanemarljiv efektivni uticaj građana u planiranju rada institucija vlasti odnosno više služi ispunjavanju forme nego stvarnoj mogućnosti uključivanja zainteresirane javnosti - rekla  je Lejla Deronja Suljić, jedna od autorica Analize o učešću javnosti u procesu programiranja rada u institucijama vlasti u BiH, koju su Centri civilnih inicijativa predstavili u Sarajevu. 

Kako bi razumjeli prepreke učešću građana u procesu planiranja predstavnici CCI-a uputili su institucijama vlasti u BiH upitnik s pitanjima u vezi programiranja rada.

Jedno od njih odnosilo se na mogućnost uključivanja šire javnosti u kreiranje godišnjeg plana rada institucija vlasti u BiH. Odgovori su, istakla je Deronja Suljić, pokazali da je mogućnost učešća  građana  propisana na kantonalnom nivou i to kod nekoliko kantona (SBK, ZDK, KS), dok ona nije precizirana u aktima institucija na višim nivoima.

"Za saradnju vlasti i civilnog društva na državnom nivou potpisani Sporazum o saradnji Vijeća ministara i nevladinog sektora u BiH podrazumijeva uključenost u dijalog za planiranje i provođenje mjera koje se u isključivoj nadležnosti BiH, dok generalno fokus cijelog procesa treba da bude na rješenjima i iznalaženju mehanizama za planiranje rješenja za unapređenje stanja u pojedinim oblastima i pitanjima na svim nivoima", kazala je Deronja Suljić.

Navodeći da rezultati istraživanja javnog mijenja u BiH govore da još uvijek mali procent građana učestvuje u političkom životu ili bar vjeruje u efikasnost građanskog učešća sugeriše da se postupanje institucija mora promijeniti, a javni angažman značajno proširiti. 

U postojećem zakonodavstvu ne postoje izričite odredbe kojim se neposredno uređuje učešće civilnog društva u procesu odlučivanja odnosno izradu javnih politika.

"Upravo je to dio političkih uslova za članstvo u Evropsku uniju. Po uzoru na EU standarde i iskustva zemalja regiona aktivna uloga, podjela i preuzimanje odgovornosti svih aktera trebala bi imati posebnu važnost na evropskom putu Bosne i Hercegovine u svakom segmentu", poručila je koordinatorica za odnose s medijima CCI-a  Ana Lučić povodom predstavljanja navedene Analize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti