Jednak namet na osnovu ugovora o autorskom djelu za kraj zloupotreba

16.01.2018. 08:28 / Izvor: Glas Srpske
Jednak namet na osnovu ugovora o autorskom djelu za kraj zloupotreba

Poreski obveznici u Srpskoj od početka ove godine moraju da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 18,5 odsto za ugovore o autorskom djelu

Poreski obveznici u Srpskoj od početka ove godine moraju da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 18,5 odsto za ugovore o autorskom djelu, bez obzira na to da li su lica koja treba da obave predviđene poslove već zaposlena ili ne.

S druge strane, ukinuta je obaveza da za nezaposlena lica koja su angažovana na osnovu pomenutih ugovora bude uplaćivan doprinos za zdravstveno osiguranje od 12 odsto. Do 1. januara ove godine postojala je obaveza da onaj ko je angažovao lica na osnovu ugovora o autorskom djelu doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje plaća samo za one koji nisu zaposleni i osigurani po tom osnovu. Ukoliko bi sklopili ugovor o autorskom djelu sa licima koja su u radnom odnosu, plaćali su samo porez na dohodak od deset odsto.

U Poreskoj upravi RS ističu da je od početka godine došlo do promjene u obračunu doprinosa na primanja na osnovu ugovora o autorskom djelu.

"Lica koja ostvaruju prihode od autorskih prava prema odredbama prethodnog Zakona o doprinosima bila su obveznici doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje samo u slučaju ako nisu osigurani po drugom osnovu", naveli su u Poreskoj upravi.

S druge strane, za one koji ostvaruju prihode na osnovu ugovora o djelu prema prethodnom zakonskom rješenju, bez obzira na to da li su zaposleni ili ne, postojala je obaveza uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i poreza. U Poreskoj upravi pojašnjavaju da su ovakve odredbe u prethodnom Zakonu o doprinosima i u slučaju jednih i drugih obveznika proizvele zloupotrebe u praksi. Pojedini poreski obveznici koristili su ugovor o autorskom djelu zbog manjih obaveza i za poslove koji predstavljaju djelo, a ne autorsko djelo.

"Upravo iz tog razloga ova dva pravna posla su što se tiče obaveze plaćanja doprinosa odredbama novog Zakona o doprinosima, koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, izjednačena. Riječ je o tome da se radi o sličnim pravnim poslovima sa aspekta oporezivanja, tako da se sada za sva lica koja ostvaruju prihode po osnovu ugovora o autorskom djelu i ugovora o djelu plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 18,5 odsto", kazali su u Poreskoj upravi.

U Poreskoj upravi kažu da nije bilo promjene kada je riječ o obračunu poreza na dohodak na osnovu ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu i on i dalje iznosi deset odsto.

Ugovor o autorskom djelu

Nove odredbe

Zaposleni

18,5% doprinos za PIO

10% porez na dohodak na osnovu ugovora

Nezaposleni

18,5% doprinos za PIO

10% porez na dohodak na osnovu ugovora

Stare odredbe

Zaposleni

10% porez na dohodak na osnovu ugovora

Nezaposleni

18,5% doprinos za PIO

12% doprinos za zdravstveno osiguranje

10% porez na dohodak po osnovu ugovora

Ugovor o djelu

Nove i stare odredbe

Zaposleni

18,5% doprinos za PIO

10% porez na dohodak po osnovu ugovora

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti