Nijemci pokazali interes: Emka Bosnia uskoro preuzima Bekto Precisu?

16.01.2018. 11:01 / Izvor: Akta.ba
Nijemci pokazali interes: Emka Bosnia uskoro preuzima Bekto Precisu?

Goraždansku kompaniju "Bekto Precisa", prema još nepotvrđenim informacijama, preuzet će njemačka kompanija "Emka Bosnia".

Goraždansku kompaniju "Bekto Precisa", prema još nepotvrđenim informacijama, preuzet će njemačka kompanija "Emka Bosnia".

Kako nezvanično saznajemo, pregovori su u toku i još uvijek je neizvjesno šta će se dešavati. Radi se o ogromnom procesu o čijim će detaljima javnost biti upoznata kada menadžment bude donio odluku.

Inače, nezvaničnim informacijama, u Goraždu je prije nekoliko dana boravio i vlasnik njemačke kompanije, koji se sreo i s radnicima.

Podsjetimo, preduzeće "Emka Bosnia" nastalo je zajedničkim ulaganjem kompanija "Bekto GmbH" iz Austrije i "UNIS Pobjeda" iz Goražda 2005. godine, nakon preuzimanja stoprocentnog udjela u vlasništvu nad "Bektointernacionalom", fabrikom koju je na ruševinama nekadašnjeg "Vijogora" podigao Redžo Bekto.

Obje firme bave se proizvodnjom dijelova od metala i plastike i sarađuju s najpoznatijim svjetskim proizvođačima u oblasti automobilske i drugih grana industrije.

Kompanija "Emka", sa sjedištem u Velbertu i fabrikama u BiH, Srbiji, Italiji, Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji, upošljava blizu 1.600 radnika, a svoje proizvode plasira u 52 zemlje svijeta.

Danas, "Emka Bosnia"  izvozi 95% svojih proizvoda na evropsko tržište. Glavni partner firme "Emka Bosnia" je svjetski proizvođač sistema za zatvaranje "Emka" iz Njemačke koja je ujedno i većinski vlasnik. “EMKA Bosnia” proizvodi alate za brizganje plastike i obojenih metala, kao i proizvode od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika.

Pored toga, “Emka Bosnia” proizvodi dijelove i sklopove za elektroindustriju, autoindustriju i drugo. U oblasti autoindustrije ova kompanija postala je partner velikih proizvođača automobila: Toyota, BMW, AUDI, Mazda, Opel, Ford, Mercedes i drugih velikih svjetskih proizvođača.

S druge strane, firma “Bekto Precisa” godinama je bila u vrhu najuspješnijih bh. firmi koja je nastavljajući porodičnu tradiciju dugu više od 30 godina, uspješno poslovala u proizvodnji alata za brizganje plastike, obojenih metala, kombinacije plastike i metala i plastičnih i livenih dijelova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti