Ilidžanske Topole više nema: Borba za vlasništvo nad porušenim objektom

16.01.2018. 14:11 / Izvor: Akta.ba

Općina Ilidža je potpuno bespravno i nezakonito, srušila jedan od najstarijih objekata u BiH – hotel Topolu u ovom sarajevskom naselju čiji je vlasnik Sarajevska pivara.

Općina Ilidža je potpuno bespravno i nezakonito, srušila jedan od najstarijih objekata u BiH – hotel Topolu u ovom sarajevskom naselju čiji je vlasnik Sarajevska pivara, potvrdili su za poslovni portal Akta.ba u advokatskoj kancelariji Eterović koja zastupa Sarajevsku pivaru u ovome slučaju.

Vlasnik objekta, kako kažu u ovoj advokatskoj kancelariji nije obavješten o rušenju objekta, te se zbog toga vlasnik odlučio podignuti tužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo protiv osumljičenog NN lica.

Od Tužilaštva KS je zatraženo da pokrene istragu i podigne optužnicu pred nadležnim sudom, a da MUP spriječi krađu imovine Sarajevske pivare.

NAČELNIKOVA SAMOVOLJA ILI...

Po ovom pitanju oglasio se i  načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Memić kaže kako je općinska Urbanističko-građevinska inspekcija izvršila rušenje ostatka ruševne,  devastirane  građevine, hotela  "Topola" jer su  predstavljale  veliku opasnost  po život, okolne objekte i saobraćaj.

"Dopis za izjašnjenjem  o poduzimanju hitnih mjera, kao i  rješenje o naređenim hitnim mjerama, dostavljeno je Kantonalnom  Zavodu  za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji su dali svoje mišljenje i posebna  uputstva o obaveznom učešću službe zaštite u postupku dobivanja urbanističke saglasnosti i dozvole za građenje u budućoj gradnji. Isti dopis je dostavljen i KJU za zaštićena područja, koji su također podržali aktivnosti na otklanjanju opasnosti po zdravlje i život posjetilaca i lokalnog stanovništva područja Spomenika prirode Vrelo Bosne", kazao je Memić.

Podcrtava da je pomenuti objekat predstavljao opasnost po materijalna dobra i živote, a isti je sagrađen na zemljištu državne svojine kojim upravlja i raspolaže nadležni državni organ.

"U skladu sa propisanim zakonskim procedurama takve objekte koji predstavljaju opasnost po živote i materijalna dobra moraju se ukloniti. Općina Ilidža je postupila u skladu sa zakonskim procedurama u cilju zaštite života građana. Podsjećam da se vlasništvo stiče upisom u ZK evidenciju. Obratio sam se i Sarajevskoj pivari u kojem ih podsjećam i upozoravam  da se suzdrže od daljnjeg vršenja bilo kakvih vlasničko-pravnih radnji na lokalitetu 'Topola  Ilidža' do okončanja sudskih i drugih postupaka koji su već pokrenuti i koji će biti  pokrenuti u cilju utvrđivanja vlasničkih prava vezanih za taj objekat", kazao je načelnik Memić.

Iz advokatske kancelarije Eterović podsjećaju da je Sarajevska pivara u aprilu 2016. godine, na osnovu rješenja iz 1997. godine, podnijela Općinskom sudu zahtjev za upis u zemljišne knjige koji je Sud odbio, na što je uložena žalba koja još nije riješena.

OBJEKAT POD DRŽAVNOM ZAŠTITOM

S obzirom da se pomenuti hotel nalazi pod državnom zaštitom kontaktirali smo i  Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, gdje su nam jasno kazali kako od Općine Ilidža nisu dobili nikakav službeni zahtjev, niti stav po pitanju rušenja.

"Na adresu Zavod je nekoliko dana prije rušenja dostavljen zapisnik općinskog inspektora građevinske struke Općine Ilidže u kojem je zaključeno da zato što je u lošem stanju i ugrožava zdravlje ljudi i objekata mora se rušiti", kažu u Zavodu, navodeći kako im je neposredno pred rušenje 15. decembra 2017. godine Služba za inspekcijski nadzor  dostavila zapisnik o utvrđenim činjenicama radi provođenja hitnih mjera za otklanjanje opasnosti na devastriranom objektu Topola kojim ih je informirala da je rušenje zakazano kako hitna intervencija za 18. decembar 2017. godine.

"Zavod je 18. decembra reagovao i zatražio da se donese dozvola za rušenje, izradi projektna dokumentacija, odnosno da se postupak provede kako zakon propisuje uz napomenu da i bez obzira ukoliko se sruši objekat lokacija ne gubi spomenički status", pojasnili su u Zavodu,  pojašnjavajući kako buduća gradnja na toj lokaciji mora  biti u nadležnosti Zavoda.

O vlasništvu nad porušenim objektom u Zavodu nisu željeli govoriti, jer službi zaštite nije bitan vlasnik objekta. Navode kako se oni jednako postavljaju prema privatnoj, državnoj i mješovitoj strukturi vlasništva.

Kako smo uspjeli saznati načelnik Općine Ilidža je dostavio 12.01.2018. godine upozorenje Sarajevskoj pivari u kojem kaže kako na osnovu utvrđenih pravno relevantnih činjenica sa kojima raspolaže ovaj organ upozorava Sarajevsku pivaru da se suzdrži od daljnjeg vršenja bilo kakvih vlasničkih-pravnih radnji na lokalitetu objekta Topola Ilidža do okončanja sudskih i drugih postupaka koji su već pokrenuti i koji će biti pkrenuti u cilju utvrđivanja vlasničkih prava vezanih za navedeni objekat.

Tragajući za informacijom više, pronašli smo jednu zanimljivu izjavu načelnika Memića iz 2016. godine u kojoj kaže kako će urušeni ugostiteljski objekat, na daleko poznata "Topola" na ulazu u ilidžansku aleju biti preuređen u reprezentativnu kafanu nakon što je definitivno razriješeno pitanje njegovog vlasništva. Tom prilikom Memić je izjavio kako je u okončanom procesu privatizacije vlasnik Topole postala porodica Selimović (Sarajevska pivara) sa kojom će u najskorije vrijeme razgovarati o kupovini objekta radi rekonstrukcije i ponovnog stavljanja u funkciju ugostiteljsko turističke ponude.

Također, naveo je i kako misli da Selimovići nisu zainteresovani za renoviranje i korištenje objekta i očekuje da će u postupku prodaje ponuditi prihvatljivu cijenu. Nadalje u tekstu je potvrdio kako sa Ziraat Turkish bankom opština ima dogovor o finansiranju projekta, a ideja je navodno da se prizemlje koristi kao prostor kafane i restorana, a na spratu opremi nekoliko hotelskih soba.

Podsjećamo, Kafana - hotel „Topola“, oko koje je bila velika ljetna bašta izgrađena je 1885. godine i tu je namjenu zadržala sve do kraja II svjetskog rata nakon čega je na spratu korištena kao kancelarijski a potom stambeni prostor. Socijalistička vlast stavila ju je pod zaštitu države kao vrijedan primjerak graditeljske i spomeničke baštine.

Kafana "Topola" ima istorijski značaj za muzički život Ilidže i Sarajeva. Tačno prije 80 godina (1936), na njenom podijumu nastupila je u to doba svjetska muzička zvijezda Amerikanka Josephina Beker, a u sljedećim decenijama karijeru uspješno započele poznate jugoslovenske fok zvijezde Silvana Armenulić, Radojka i Tine Živković, Nedeljko Bilkić...

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti