Zvizdić: Šaljemo vrlo pozitivan signal ka EU

17.01.2018. 07:51 / Izvor: Fena
Zvizdić: Šaljemo vrlo pozitivan signal ka EU

Po njegovim riječima, najvažnija stvar je da je Mehanizam koordinacije u potpunosti implementiran.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je, gostujući na televiziji N1, kazao da je danas s entitetskim premijerima i ministrima finansija, kao članovima Kolegija za evropske integracije, imao konsultativni sastanak koji je rezultirao dogovorom i zajedničkim prijedlogom odgovora na sedam preostalih pitanja iz Upitnika Evropske komisije za BiH.

"Uspjeli smo postići, ne samo dogovor o preostalim pitanjima iz Upitnika, nego definitivno smo napravili i finalnu dinamiku potrebnih procesa verifikacije svih odgovora na domaćim jezicima i na engleskom jeziku. Vrlo brzo ćemo, sada je već riječ o danima, biti u mogućnosti da u potpunosti zaokružimo Upitnik Evropske komisije za BiH, da ga u tehničkom smislu pripremimo, odštampamo i da on bude spreman za slanje u Brisel", naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, najvažnija stvar je da je Mehanizam koordinacije u potpunosti implementiran.

Podsjetio je da je BiH dobila 3.242 pitanja, da je održano više od 150 sastanaka na kojima je učestvovalo više od 1.350 predstavnika 14 nivoa vlasti u BiH i da su odgovori na svih 3.242 pitanja, što znači skoro 25.000 stranica, usvojeni konsenzusom, kao jedan glas, jedan odgovor uime BiH na pitanja EU.

"Važna stvar je da je tako kompleksan mehanizam u državi koja ima svoje specifičnosti, vrlo kompleksno političko ustavno uređenje, u potpunosti profunkcionirao", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Činjenica je, dodao je on, da su i radne grupe i članovi Kolegija za evropske integracije danas govorili snagom argumenata i „sve je bazirano na ključnom načelu Mehanizma koordinacije, a to je pitanje ustavnih nadležnosti u BiH“.

"Današnjim dogovorom i vrlo brzom finalizacijom Upitnika, šaljemo pozitivan signal ka EU upravo u fazi kada ona priprema novu strategiju za zapadni Balkan. To je važno da ponovno potcrtamo kredibilitet i kapacitet BiH, odnosno našu punu opredijeljenost za evropske integracije kao navjažniji vanjskopolitički prioritet", smatra Zvizdić.

Naglasio je kako misli da se više ne govori o mjesecima, već da se govori o sedmicama kada će se odgovori na Upitnik Evropske komisije za BiH naći u Briselu.

Govoreći  o predstojećoj posjeti predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, kazao je da očekuje da će biti otvorena pitanja i da će konačno početi tražiti ili definirati prave modele da riješe otvorena pitanja između BiH i Hrvatske.

Po njegovim riječima, to su pitanja poput imovine BiH koja se nalazi na teritoriji Hrvatske, adekvatnog pristupa i korištenja luka koje su izuzetno važne za ekonomski razvoj BiH, pitanje Pelješkog mosta, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje korištenja hidropotencijala BiH u procesu proizvodnje električne energije u Hrvatskoj...

"Mislim da bi adekvatan početak, stručni početak rješavanja takvih pitanja sasvim sigurno bio pravi znak prijateljskih odnosa između dvije države koje dijele, praktično, najdužu granicu na Balkanu", zaključio je Zvizdić.         

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti