BiH pred sudovima za deset mjeseci izgubila 5,6 miliona KM

17.01.2018. 08:38 / Izvor: Nezavisne novine
BiH pred sudovima za deset mjeseci izgubila 5,6 miliona KM

Iako je ukupan broj sudskih sporova protiv BiH u posljednjih nekoliko godina smanjen, šteta po BiH iz godine u godinu je sve veća

Iako je ukupan broj sudskih sporova protiv BiH u posljednjih nekoliko godina smanjen, šteta po BiH iz godine u godinu je sve veća i u prvih deset mjeseci prošle godine BiH je izgubila sporove u vrijednosti od 5,6 miliona KM.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju revizora koji su pratili realizaciju preporuka iz dva izvještaja revizije učinka koji se odnose na izdatke za sudske sporove i kontrolu vazdušnog saobraćaja. U tom izvještaju se navodi da je primjetan izvjestan napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine, te da su institucije koje su bile nadležne realizovale ukupno 24 odsto preporuka, dok je 32 odsto djelimično realizovano, a njih 44 odsto je u početnoj fazi realizacije.

"Analiza pokazuje na trend smanjenja broja sudskih sporova i izvršnih postupaka, što ukazuje na poboljšanje sistema i utvrđenih praksi rada institucija BiH. Nažalost, manji broj izgubljenih sudskih sporova je veće vrijednosti pa su ukupni izdaci za sudske sporove u porastu", navode revizori.

Ukupni izdaci za sudske sporove 2011. godine bili su 2,5 miliona KM, 2012. godine 3,13 miliona KM, 2013. 3,58 miliona KM, 2014. 3,28 miliona KM, dok su 2015. godine iznosili čak 8,32 miliona KM. U 2016. godini sudski sporovi budžet BiH koštali su 5,4 miliona KM, dok je za prvih deset mjeseci izgubljeno 5,65 miliona KM.

"Iako institucije tvrde da ima više pokušaja mirnog rješavanja sporova, nisu ponuđeni konkretni dokazi za takve tvrdnje. Sa druge strane, u Pravobranilaštvu BiH ističu da nema pomaka kada je u pitanju mirno rješavanje sporova", navodi se u izvještaju i dodaje da je ključni razlog za to što se sporovi mirno ne rješavaju to što nema novca u budžetu BiH za te namjene.

Kao primjer revizori navode slučajeve tužbi zaposlenih u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji već godinama unazad dobijaju sporove protiv BiH i tako "nabijaju" troškove, iako se s njima spor mogao riješiti mirnim putem i bez ročišta, sudova, troškova advokata itd.

Što se tiče kontrole vazdušnog saobraćaja, revizija učinka rađena prije nekoliko godina pokazala je da BiH gubi desetine miliona KM jer nije uspostavila sistem kojim kontroliše letove iznad BiH. Kako se navodi u izvještaju o realizaciji preporuka, stanje se u odnosu na prije nekoliko godina znatno popravilo i BiH sada po ovom osnovu, odnosno kontroli donjeg dijela neba, dobija novac koji je ranije mahom išao u Srbiju i Hrvatsku.

"Kontrola leta u gornjem vazdušnom prostoru još nije preuzeta. U gornjem dijelu vazdušnog prostora obavlja se preko 80 odsto vazdušnog saobraćaja, a na osnovu toga operatori kontrole leta susjednih zemalja prihoduju 25 miliona KM godišnje. Planovi za preuzimanje kontrole vazdušnog saobraćaja u gornjem vazdušnom prostoru tek su u pripremi", navodi se u posljednjem izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti