Zabrana izlaganja cigareta: Trgovci izrazili zabrinutost

19.01.2018. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Zabrana izlaganja cigareta: Trgovci izrazili zabrinutost

Na jednoj strani duhan kao visokotarifni poljoprivredni proizvod i sa druge, duhan kao potpuno anatemisan proizvod.

 

Trenutni nacrt  Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje pored apsolutne zabrane pušenja u svim kafićima, restoranima, barovima, kazinima u sebi sadrži niz nelogičnosti i odredbi koje se ni na koji način ne mogu smatrati opravdanim, niti se mogu opravdati brigom za zdravlje stanovništva, kako predlagači ovog zakona vole da naglase.

Na jednoj strani duhan kao visokotarifni poljoprivredni proizvod i sa druge, duhan kao potpuno anatemisan proizvod. Unutar istog zakonskog okvira. Republike Srpske.

Sa jedne strane, Semberija i Hercegovina vijekovima zasijana duhanom, generacije odrasle na ovom poljoprivrednom proizvodu. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite za isti prozivod predviđa apsolutnu zabranu svega što ima ili nema veze sa duhanom, uključujući tu i njegovo izlaganje na kioscima, u kafićima, restoranima.

Da podsjetimo, duhan i duhanski proizvodi su legalni, dozvoljeni po zakonu naše zemlje. Dozvoljena je sadnja, uzgoj (čak i podstican), otkup. I onda, taj lanac prekida trenutni nacrt zakona predviđajući u članu 18. tačka 1. te članu 2. stav 1.tačka 34 između ostalog, zabranu izlaganja kutija cigareta i duhana na mjestu prodaje

"To će kao rezultat imati samo jedno, direktan udarac na nas malotrgovce koji od izlaganja pojedinih vrsta cigareta ostvarujemo barem minimalan prihod. I za njega plaćamo porez. Ko želi da kupi cigarete on će ih i tražiti u kioscima, trgovinama, velikim lancima. Zabrana izlaganja duhana ni na koji način neće uticati na smanjenje ili prestanak pušenja, ali hoće na našu minimalnu zaradu", kategorična je Gordana Jezdimir iz Banja Luke.

Njeno mišljenje dijeli i Radinović Danica -vlasnica kioska u Prijedoru:  "Niko, odgovorno to tvrdim, niko od ovih što zagovaraju zabranu izlaganja nije konsultovao nas koji smo direktno pogođeni ovakvim prijedlogom. Pa koliko bi ja novca trebao da potrošim i nabavim te vitrine? Znaju li oni koliko to košta, znaju li da mi nemamo ta sredstva. Da li neko vidi cigarete ili ne ni na koji način ne utiče na to da li će pušiti ili ne. Pa hajde da evo, sakrijemo pivo, pa da vidimo da li će ljudi prestati da ga piju zato što ga ne vide!"

Nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ovih dana bi trebao ući u skupštinsku proceduru, ali se trgovci nadaju da će Skupština Republike Srpske imati sluha za potrebe građana i spriječiti dodatne gubitke u njihovom poslovanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti